Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?

Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?
sdílet:
Vypadá jako káva, voní jako káva, dokonce chutná jako káva. Jenže má jednu zvláštnost – neobsahuje (téměř) žádný kofein. Bezkofeinová káva je skvělou alternativou pro každého, kdo si chce dopřát šálek oblíbeného nápoje i chvilku před spaním. Jak vypadá receptura na kávu bez kofeinu? A proč ji milují kardiaci i nastávající maminky?

Kofein: Osvědčený pomocník, nebo tichý zabiják?

Káva patří mezi nejrozšířenější nápoje na světě. Není proto divu, že mnozí z nás si bez ní nedokáží svůj den už ani představit. Pro někoho je hrneček plný voňavého kafe rituálem, který zaručeně zpříjemní všední den, pro dalšího zase záchranným elixírem po náročném pracovním výkonu. Může být na kofeinu vůbec něco špatného?

Populární stimulant má celou řadu účinků: podporuje činnost srdce a nervové soustavy, napomáhá lepšímu zažívání, přispívá k uvolňování adrenalinu a údajně i testosteronu. Jako vždy ale platí: všeho s mírou. Nadměrná konzumace kofeinu může naopak způsobit křeče a zažívací problémy, třes, bolesti hlavy nebo srdeční arytmii.

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

Více

Káva bez kofeinu – omyl zrozený v mořských vlnách

Kofein tedy rozhodně není pro každého. Pokud bojujete s vysokým krevním tlakem, nespavostí nebo jinými vážnými zdravotními problémy, měli byste se mít na pozoru. Ale co když se prostě svého „kafča“ nedokážete vzdát? Naštěstí existuje řešení.

Káva bez kofeinu obsahuje jen minimální množství kofeinu: běžně se udává 2–12 mg na jednu porci. Jen pro srovnání, běžný šálek espressa obsahuje průměrně 40–100 mg kofeinu. Proto si bezkofeinovou variantu oblíbili kardiaci nebo třeba kojící ženy.

Za jejím objevem přitom nestojí žádná z vyhlášených kaváren. V roce 1905 ji světu odhalil Ludwig Rosselius. Německý obchodník s kávou prý obdržel lodní zásilku, která při přepravě nasákla vodu. On si ale nasolenou kávu uvařil – a s překvapením zjistil, že mořská voda zbavila zrna kofeinu.

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

Více

Dekofeinizace: Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Pro extrakci kofeinu z kávových zrn se nejčastěji využívají následující dvě metody.

1. Evropský proces

Nepražená (zelená) kávová zrna se nejprve namáčí ve vodě. Jakmile se zrna rozevřou, promývají se chemikáliemi, tzv. methylenchloridem (dichlormethan, DCM), který postupně zbavuje zrna kofeinu.

Proces probíhá opakovaně, dokud obsah kofeinu v zrnech neklesne pod 0,1 %, což je maximální povolené množství pro bezkofeinové nápoje ze zrnkové kávy. U kávy instantní je stanovena hranice 0,3 % obsahu kofeinu. Tyto limity určují evropské zákony.

2. Švýcarský proces

Během tohoto procesu se při odstraňování kofeinu nepoužívají žádné chemické látky. Zrna se opět na několik hodin ponoří do horké vody, kde se z nich postupně uvolňuje kofein, oleje i aromatické částice.

Zrna bez kofeinu se z vody vytáhnou a zlikvidují. Kávová voda projde uhlíkovým filtrem, který zachycuje kofeinové molekuly. Do této vody se ponoří nová zrna s kofeinem a původní příchutí. Kofein zrna sice opět ztrácejí, ale zachovají si původní chuť.

Už jste vyzkoušeli kávu bez kofeinu? Nebo nedáte dopustit na osvědčenou klasiku? Dejte nám vědět v komentářích.

A pokud si raději vychutnáte kávu ve společnosti svých přátel, vydejte se do některé z osvědčených kaváren, kde vám ji namíchají ti nejpovolanější profesionálové. Nebo se inspirujte se originálními kávovými recepty, kterými můžete překvapit známé i své nejbližší.

Autor: petr.suth

Obchod Apetit