Čokoláda na jazyku přináší radost mnoha lidem. Nemůžeme sice mluvit za všechny, ale na mléčnou, hořkou či bílou čokoládu určitě utáhnete většinu populace. Může mít podobu tabulky – s náplní nebo s ořechy – pralinek či horkého hřejivého nápoje... a to jsme ještě vůbec nezabrousili do pečení, do světa čokoládových dezertů a zmrzliny! Pojďte si vyzkoušet v našem kvízu, jak hodně jste čokoládě propadli!
Smí čokoláda obsahovat rostlinný tuk? Jaké musí mít hnědá (či bílá) hmota parametry, aby mohla nést označení čokoláda? Který alkaloid stojí za hořkostí kakaa? Jak se liší čokoláda na vaření od běžné hořké čokolády? Má theobromin podobné účinky jako kofein?
Jestli vás takové otázky nemohou zviklat a znáte na ně odpověď, pak pravděpodobně s čokoládou intenzivně kamarádíte. A naším kvízem proplujete jako rybička. Běžní mlsalové a "uživatelé" čokolády ovšem nemusejí náš kvíz vzdávat bez boje. S otázkami jsme mysleli na všechny!