Chtěli byste si po náročném dni dopřát šálek silné kávy, jejíž podmanivá chuť by vás zase postavila na nohy? Existuje několik možností, jak své tužby po dávce kofeinu uspokojit – třeba návštěvou vyhlášené kavárny. Nebo se pusťte do přípravy vlastními silami. Podělíme se s vámi o zaručené tipy, jak si vychutnat neodolatelnou kávu i v domácích podmínkách.
Příprava kávy vlastními silami?
K tomu, abyste si zvládli uvařit lahodnou kávu i v pohodlí domova, se nemusíte okamžitě zapsat do baristického kurzu nebo se zadlužit při nákupu drahého vybavení. Tajemství dobré kávy spočívá především ve výběru správných ingrediencí. A také v pečlivé přípravě. Jenže jak na to?
Na výběr máte z nepřeberného množství postupů. Ty nejspolehlivější si představíme hned teď.
1. Kávové kapsle
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak si dopřát vydatnou porci kávy i bez větších kulinářských zkušeností, je zakoupení kávových kapslí, které vložíte do kávovaru. Velkou výhodou je finanční úspora: kapslový kávovar nestojí majlant a kávu máte hotovou za pár vteřin – stačí jen zmáčknout tlačítko.
Na trhu je k dostání velké množství kapslí od nejrůznějších výrobců: můžete si tak vybrat svou oblíbenou značku a během chvilky se těšit z hotového nápoje. Na vůni čerstvě umleté zrnkové kávy ale u kapslí raději zapomeňte. Pokud máte slabost pro kávové aroma, potom určitě vyzkoušejte…
2. Automatický kávovar
Oproti běžným kapslovým kávovarům jsou ty automatické o něco dražší. Ceny se mohou pohybovat v řádech tisíců korun, ale výsledek za to určitě stojí. Zabudovaný kávomlýnek umele zrna přesně podle vašich rozkazů.
Pak už stačí jen počkat, než automat nápoj připraví a za pár okamžiků si můžete vychutnávat energií nabité espresso nebo třeba dokonalé cappuccino s jemnou pěnou. A když jedna dávka nestačí? Nezoufejte! Dražší kávovary mají totiž dvě trysky, proto dokáží naplnit hned dva šálky současně.
3. French press
Skleněná konvička, která pomocí pístu s filtrem oddělí nápoj od kávové sedliny (logru). Nepotřebujete žádné další přístroje, ale doporučujeme nešetřit na kvalitní kávě. A jak kávu ve french presu připravit?
Zrnkovou kávu nahrubo umelte a zalijte horkou vodou o teplotě 92–96 °C (podobně jako čaj, ani káva se nezalívá vroucí vodou, protože by došlo k jejímu přepálení). Louhující kávu zamíchejte a po 3–4 minutách začněte tlačit píst french pressu směrem dolů. Logr zůstane na dně nádoby a vy si můžete ihned pochutnat na čerstvé kávě.
4. Překapávaná (filtrovaná) káva
Filtrovanou kávu můžete připravit manuálně nebo v elektrickém překapávači. Pokud upřednostníte první způsob, neobejdete se bez potřebného náčiní (nádobka na zachycení kávy, překapávač, filtr). Pro přípravu filtrované kávy je vhodná světlejší pražená káva – není totiž tak hořká a má mnohem výraznější aroma.
Vsázíte-li raději na techniku, využijte automatizovaný překapávač, který odvede veškerou práci za vás. Výkonným kávovarům postačí na přípravu filtrované kávy pouhých pár minut.