0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?
sdílet:
Lidová moudrost praví, že kvalita piva závisí na receptuře – a na zručnosti hostinského. Popíjení i jinak neodolatelného moku se totiž může pod rukama nezkušeného výčepního rázem změnit v nepříjemný zážitek. Jak pivo správně natočit? A jaké způsoby čepování jsou u nás nejznámější?

A přece se točí… Nebo čepuje?

Stejně jako se lidé po staletí trápí záhadou, zda bylo dříve vejce, nebo slepice, debatují pivaři donekonečna o jiné otázce: jak vlastně vznikl název pro oblíbené točené (chcete-li, čepované), po kterém rádi sáhneme v horkém létě nebo když nás zrovna přemůže žízeň?

Hledání odpovědi přitom není o nic jednodušší, než se pokoušet vyřešit zmiňovaný slepičí rébus. Čepování piva má tradici hluboké minulosti, kdy se pivo uskladňovalo v dubových sudech se zátkou, které se říkalo čep.

Změny přinesla až průmyslová éra. V 19. století se v pivovarnictví rozšířily tlakostroje s ručním pohonem. Hostinský musel nejprve otáčet kolem, kterým stroj natlakoval předtím, než mohl pivo podávat žíznivým zákazníkům. Točit, nebo čepovat? Patálie s názvoslovím nejspíš jen tak neskončí.

Možná bude tedy nejlepší přenechat diskuzi odborníkům a povědět si, co zajímá nejednoho zapáleného pivaře: jak na to, aby mělo pivo ve sklenici prvotřídní chuť?

Správně načepované pivo lahodí oku i jazyku

Vychlazené tak akorát, s bohatou a nadýchanou pěnou. O kvalitě načepovaného piva nerozhoduje jenom vzhled, ale i další, nenápadnější detaily. Které by vám neměly uniknout?

1. Čisté sklo

Základem je dobře umytá sklenice, vychlazená na teplotu piva. Pokud se po načepování objevují na stěnách půllitru bublinky, je to znamení, že sklo není čisté. Bublinky mají na svědomí částice prachu, které se usazují po okrajích sklenice.

Studená voda potom zajistí, že se pivo nezačne vlivem vyšší teploty ohřívat. Na zteplalé točené si asi potrpí málokdo.

2. Krémová pěna

Pivní pěna musí být hustá a mokrá. Pokud vám pověstný „pivní čepec“ po chvíli spadne, může být na vině neumyté sklo nebo špatná teplota piva.

Poctivá pěna přitom nezaručuje jenom chuťový požitek. Zároveň chrání pivo před zvětráním a dodává mu lahodnou chuť. Po upití pěna ve sklenici kroužkuje a na stěnách zanechává „pivní mapky“. Jestli je ve sklenici hledáte marně, možná je sklo příliš mastné a pěna po něm jednoduše sklouzla.

3. „Podmírák“

Nedotočené pivo štamgasty nepotěší. Někdy načepované pivo dosáhne na rysku až poté, co vám je obsluha přinese. V takových případech se hladinka může zvednout asi o centimetr. Ideálně má mít ale pivo správnou míru už v okamžiku, kdy jej dostanete na stůl.

Pivní slovníček. Víte, jaké způsoby čepování existují?

  • Hladinka – nečastější druh čepování. Hostinský zadělá na pěnu a potom pivo dočepuje na jeden zátah. Čepování probíhá pod úhlem 45° a pěna nesmí přesahovat přes okraj sklenice.
  • Šnyt – pivo s větším množstvím pěny a jemnější chutí. Pokud chcete okoštovat nová pivečka nebo si chcete dát ještě poslední na cestu, ale klasické pivo už nestíháte, vsaďte na šnyt.
  • Mlíko – oproti hladince je nasládlejší, proto jej mají v oblibě spíše ženy. Sklenice je plná husté, krémové pěny, která připomíná mléko. Když ji ale vypijete včas, o chuť piva vás nepřipraví.
  • Čochtan – pivo téměř bez pěny, zato s vysokým obsahem oxidu uhličitého. Pokud si chcete vychutnat dosyta vychutnat jeho říz, musíte pít opravdu rychle. Tip pro opravdové pivní fajnšmerky.

Jakému pivu dáváte přednost vy? Poctivé hladince? Nebo si klidně vyžádáte pořádný čochtan? Podělte se s námi o své pivní zážitky v komentářích.

Související články

Na stůl se nese pivo
  • Zajímavosti

Na stůl se nese pivo

Vychutnejte si náš národní nápoj v oroseném půllitru i na talíři! Podzimní dny se nesou ve znamení sytých, masitých jídel, která nás mají zahřát a zvednout nám náladu. S těmi se krásně pojí pivo. ...
Dejte si pivo jako křen!
  • Zajímavosti

Dejte si pivo jako křen!

Své brány otevře pivovar v sobotu 15. září od 13 hodin. Celé odpoledne a večer pak budou patřit ochutnávkám zlatavého moku. Čepovat se budou všechna velkobřezenská piva: světlé i tmavé výčepní, Březňák světlý ležák i čtrnáctistupňový světlý...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit