Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na pivě s krupicovými noky

Kuře na pivě s krupicovými noky

4.1/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3619 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 238 g
Tuky 223 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná omáčka i noky se ke kuřeti skvěle hodí.

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 3 PL
nebo 1 střední cibule, nadrobno
nožičky zvlášť, kloboučky na plátky
plzeňské
vývar kuřecí 800 ml
citron ½ ks
petrželka 1 PL
nasekaných lístků hladkolisté na dochucení
Na noky
mléko 30 ml
krupice 12 PL
plus na pokapání
vejce 4 ks
sůl špetka

Postup

1

Kuře rozporcujte na jednotlivé díly (viz Tipy & triky nahoře). Maso vydatně osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm porce kuřete ze všech stran. Maso pak vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vsypte šalotku nebo cibuli, osmahněte ji doměkka, přidejte nožičky žampionů a po chvíli vše zalijte pivem. Nechte tekutinu vyvařit zpět na tuk, zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte.

2

Do hrnce vraťte porce kuřete a srovnejte je do jedné vrstvy. Zalijte vývarem tak, aby tekutina sahala do dvou třetin kuřete. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte oheň a zvolna duste asi 45 minut. Jakmile je kuře opravdu měkké, přilijte smetanu, 1 minutu povařte a stáhněte z ohně.

3

Zatímco se dováří kuře, v pánvi rozehřejte lžíci másla. Plátky žampionových kloboučků zakápněte citronem, osolte a opepřete, promíchejte a krátce je na másle osmahněte.

4

Připravte si krupicové noky: do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce, osolte a pomalu přisypávejte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout. Z pevného těsta tvarujte lžící noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to asi 7 minut. Po uvaření je pokapejte máslem, aby se neslepily.

5

Kuře přendejte z kastrolu na servírovací mísu. Do pánve se žampiony přeceďte a propasírujte přes jemný cedník omáčku, v níž se vařilo kuře. Promíchejte ji, případně dosolte. Nakonec postupně vmíchejte metličkou do omáčky lžíci chlazeného másla pokrájeného na menší kousky. Omáčku přelijte přes kuře a posypte petrželkou. Podávejte s noky (uvařit si ke kuřeti můžete i rýži nebo tagliatelle).

TIPY & TRIKY Porcování kuřete: oddělte křidélka a odřízněte jim poslední (třetí) článek bez masa. Oddělte stehýnka a přepulte je v kloubu. Prsa i s kostí a kůží rozdělte po jedné straně páteře a hrudní kosti. Výsledné 2 porce prsou lze ještě příčně přepůlit. Pivo z omáčky je nutné odvařit pryč. Jinak bude omáčka hořká. Tím, že pokrájené žampiony zakápnete citronem, si zachovají svou barvu a nezhnědnou. Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín