0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře na pivě s krupicovými noky

Kuře na pivě s krupicovými noky

3.8/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3619 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 238 g
Tuky 223 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná omáčka i noky se ke kuřeti skvěle hodí.

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 3 PL
šalotka 2 ks
nebo 1 střední cibule, nadrobno
nožičky zvlášť, kloboučky na plátky
plzeňské
mouka pšeničná hladká 1 PL
vývar kuřecí 800 ml
máslo 1 PL
citron ½ ks
petrželka 1 PL
nasekaných lístků hladkolisté na dochucení
Na noky
mléko 30 ml
krupice 12 PL
máslo 60 g
plus na pokapání
vejce 4 ks
sůl špetka

1 Kuře rozporcujte na jednotlivé díly (viz Tipy & triky nahoře). Maso vydatně osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm porce kuřete ze všech stran. Maso pak vyjměte a dejte stranou. Do hrnce vsypte šalotku nebo cibuli, osmahněte ji doměkka, přidejte nožičky žampionů a po chvíli vše zalijte pivem. Nechte tekutinu vyvařit zpět na tuk, zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte.

2 Do hrnce vraťte porce kuřete a srovnejte je do jedné vrstvy. Zalijte vývarem tak, aby tekutina sahala do dvou třetin kuřete. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, stáhněte oheň a zvolna duste asi 45 minut. Jakmile je kuře opravdu měkké, přilijte smetanu, 1 minutu povařte a stáhněte z ohně.

3 Zatímco se dováří kuře, v pánvi rozehřejte lžíci másla. Plátky žampionových kloboučků zakápněte citronem, osolte a opepřete, promíchejte a krátce je na másle osmahněte.

4 Připravte si krupicové noky: do vlažného mléka s rozpuštěným máslem zašlehejte vejce, osolte a pomalu přisypávejte krupici. Umíchejte hladké těsto a nechte ho 15 minut odpočinout. Z pevného těsta tvarujte lžící noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou; trvá to asi 7 minut. Po uvaření je pokapejte máslem, aby se neslepily.

5 Kuře přendejte z kastrolu na servírovací mísu. Do pánve se žampiony přeceďte a propasírujte přes jemný cedník omáčku, v níž se vařilo kuře. Promíchejte ji, případně dosolte. Nakonec postupně vmíchejte metličkou do omáčky lžíci chlazeného másla pokrájeného na menší kousky. Omáčku přelijte přes kuře a posypte petrželkou. Podávejte s noky (uvařit si ke kuřeti můžete i rýži nebo tagliatelle).
 

TIPY & TRIKY

  • Porcování kuřete: oddělte křidélka a odřízněte jim poslední (třetí) článek bez masa. Oddělte stehýnka a přepulte je v kloubu. Prsa i s kostí a kůží rozdělte po jedné straně páteře a hrudní kosti. Výsledné 2 porce prsou lze ještě příčně přepůlit.
  • Pivo z omáčky je nutné odvařit pryč. Jinak bude omáčka hořká.
  • Tím, že pokrájené žampiony zakápnete citronem, si zachovají svou barvu a nezhnědnou.
Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč