0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tip na víkend: Kozí farma z blízka

Tip na víkend: Kozí farma z blízka
sdílet:
Další kolo projektu Poznej svého farmáře láká výletníky na tuzemské farmy. Moravský Rožnov pod Radhoštěm představí již tuto sobotu poctivou lokální kozí farmu Zerlina.

Projekt Poznej svého farmáře, který vzešel z rukou Ministerstva zemědělství, měl u lokálních výrobců a farmářu velký ohlas. Ze dvou set příhlášek byla odbornou porotou vybrána pětice těch nejlepších. Druhý den otevřených vrátek se koná již tento víkend v sobotu 9. srpna na kozí ekologické farmě Zerlina v Hážovicích u Rožnova pod Radhoštěm

Farma se zaměřuje na výrobu bio certifikovaných produktů z mléka koz hnědých krátkosrstých, které jsou součástí českého genofondu. V den otevřených vrátek si zde můžete zakoupit měkké kozí sýry, kozí mléko či jogurty. Kromě Zerliny budou na místě připraveni i další místní výrobci, třeba pan Šubert s valašskými frgály a štramberskými uchy, Goldova pekárna s tradičními tyčinkami, které měl rád už prezident Masaryk, nebo jedna malá rodinná firma, která nabídne produkty z vitaminy nabitých plodů aronie. K relaxu poslouží šálek kávy od Bio Café Frýdlant, příjemná cimbálová muzika nebo posezení u rozhovorů s místními farmáři. 

Děti vezměte klidně s sebou, bude pro ně připraveno několik divadelních představení, zábavné hry a klasický dětský koutek, nepočítaje pár pobíhajících koz. Vstup na celou akci je zdarma. Pro více info mrkněte sem.

Další farma otevře svá vrátka v sobotu 23. srpna, tentokrát půjde o Ma-Ma rodinnou mlékárnu Úhořilka ze Štoků. 

Jak podpořit lokální farmáře?

Pokud se vám projekt líbí stejně jako nám a chtěli byste tuzemské rodinné farmy podpořit jinak než návštěvou, máme pro vás pár tipů.

  1. Nakupujte na ověřených trzích. Je to sice dražší než v supermarketu, ale poctivost se pozná na chuti, hlavně u zeleniny a ovoce. 
  2. V obchodech kupujte potraviny označené známkou Regionální potravina.
  3. Místo do fastfoodů vezměte děti na výlet na nějakou z farem, které mají otevřené dveře i mimo tento projekt.
  4. Ptejte se v restauracích na původ domácích paštik, pečiva či moštů. Možná vás překvapí, že spousta z nich si to své ‚domácí‘ nepřipravuje sama, ale odebírá od nějakého blízkého výrobce. 


 

Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit