Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 111 g
Cukr 260 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Je hebká, krémová a skvěle vás zahřeje. Jestli chcete, můžete místo kozího sýra použít třeba brynzu nebo sýr typu hermelín.

Suroviny

chleba 2 plátky
silnější, bez kůrky na kostičky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, najemno
brokolice 900 g
máslo 50 g
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar 1 l
drůbeží nebo zeleninový
mléko 600 ml
plnotučné
kozí sýr 100 g
měkký, rozdrobený
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.

2. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice). Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.

3. Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit