0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

4.4/5 Počet hodnocení: 50
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 260 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je hebká, krémová a skvěle vás zahřeje. Jestli chcete, můžete místo kozího sýra použít třeba brynzu nebo sýr typu hermelín.

Suroviny

chleba 2 plátky
silnější, bez kůrky na kostičky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, najemno
máslo 50 g
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
nebo drůbeží
mléko 600 ml
plnotučné
měkký, rozdrobený
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.

3

Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť.

4

V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice).

5

Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.

6

Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti.

7

Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.4/05, str.60

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...