0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 50
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 260 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je hebká, krémová a skvěle vás zahřeje. Jestli chcete, můžete místo kozího sýra použít třeba brynzu nebo sýr typu hermelín.

Suroviny

chleba 2 plátky
silnější, bez kůrky na kostičky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, najemno
brokolice 900 g
máslo 50 g
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar zeleninový 1 l
nebo drůbeží
mléko 600 ml
plnotučné
kozí sýr 100 g
měkký, rozdrobený
sůl
pepř

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.

3

Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť.

4

V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice).

5

Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.

6

Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti.

7

Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit