Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 260 g
Tuky 90 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je hebká, krémová a skvěle vás zahřeje. Jestli chcete, můžete místo kozího sýra použít třeba brynzu nebo sýr typu hermelín.

Suroviny

chleba 2 plátky
silnější, bez kůrky na kostičky
olivový olej 1 PL
cibule 1 ks
velká, najemno
brokolice 900 g
máslo 50 g
muškátový oříšek špetka
nastrouhaný
vývar 1 l
drůbeží nebo zeleninový
mléko 600 ml
plnotučné
kozí sýr 100 g
měkký, rozdrobený
sůl
pepř
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.

2. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice). Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.

3. Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 

Komentáře

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit