Kozí sýr vyniká zajímavou chutí, kterou můžete vhodně zdůraznit či obměnit příměsí bylinek, ořechů a ovocných marmelád.
Kozí sýry jsou výborné ve všech stupních zralosti. Čerstvé mají texturu podobnou tvarohu nebo ricottě a jen lehké aroma. Zralé sýry naopak vynikají výraznější a komplexnější chutí i vůní.
Bylinky
Čerstvá saturejka, bazalka, estragon či koriandr chuť čerstvého sýra krásně zvýrazní, přitom nepřehluší. Stačí je nahrubo nasekat a obalit v nich sýrové kolo nebo jednotlivé kousky. U kozích sýrů ovšem hrají důležitou roli i sušené bylinky, hlavně rozmarýn. Obalují se v něm například Brindamour či Poivre d'Âne.
Ořechy
Ořechy, sýr a kvalitní víno = dokonalá trojka. K sýrům ladí zejména pistácie, mandle nebo vlašské ořechy. Můžete je nasypat rovnou na sýr nebo jej nejprve obalit ve sladké paprice.
Ovoce, čatní a marmeláda
Rozmačkané borůvky, brusinky, stejně jako nejrůznější čatní vytvoří s kozím sýrem dokonalou souhru. Můžete si k nim ovšem zakoupit i speciální sladké marmelády z rajčat a paprik nebo jen z paprik. K dostání bývají ve vinotékách.
Připravila Karolina Konečná