V pondělí 15. 1. se ve francouzské restauraci Art Noveau v Obecním domě odehrálo zahájení IX. ročníku úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který bude až do 28. 2. probíhat po celé České republice.
Slavnostní Superfood Raut v Obecním domě zahájil několika slovy zakladatel festivalu Pavel Maurer, který srdečně uvítal hosty a představil koncept festivalu. Upozornil také na to, že letošní ročník si klade za cíl naučit šéfkuchaře i obyčejné lidi více používat jedinečné superpotraviny, z nichž mnohé mají původ v naší republice. Z nich jmenoval například rakytník a spoustu dalších.
Poté předal slovo autorovi menu, šéfkuchaři Patriku Bečvářovi, který představil bohatý obsah rautu. Hosté si mohli pochutnat na několika studených předkrmech (zeleninové crudité s hummusem, marinované krevety s quacamole, prosciutto z jeleního hřbetu,...), polévce v podobě humrového bisque s marinovaným celerem a máslovými krutóny, či variaci teplých pokrmů (treska marinovaná v miso pastě, krémové ragů z hlívy, dančí hřbet s kaštany a další).
Nechyběl samozřejmě ani neodolatelný sladký bar, který hýřil barvami a ze kterého až oči přecházely. Bohatá nabídka dezertů zahrnovala například chia puding s mangem, pohankový koláč s borůvkami, variaci sorbetů či brusinkovou pěnu.
Celý večer bylo možné sklenky dolévat skvělým italským prossecem a prémiovými víny. Ani hosté preferující zlatavý mok nepřišli zkrátka. Pivovar Staropramen speciálně pro tuto příležitost připravil takzvaný Smíchovský výběr. Celý večer, který se nesl v opravdu příjemném, přátelském duchu, dokonale dokreslovaly klavírní tóny. Není nutno dodávat, že jídlo bylo opravdu excelentní. Také aby ne, když jej připravil jeden z nejlepších šéfkuchařů v České republice! Zkrátka a dobře, zahajovací večer přinesl naprosto úžasný gastronomický zážitek, který stylově odstartoval celý IX. ročník festivalu.
Letošní superfood ročník
Mottem letošního ročníku je „Superfood za super ceny!“. Menu sestavené z těchto surovin najdete v 89 luxusních restauracích v Česku z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. „Šéfkuchaři se do tématu opřeli skutečně s vervou. A tak, kromě klasických pokrmů, ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, ryby na mnohé způsoby, habešskou bezlepkovou mouku, reishi – houbu nesmrtelnosti, ale i naše lokální superpotraviny jako třeba rakytník, moruši či ostropestřec v těch nejkreativnějších variacích,“ říká Pavel Maurer, zakladatel festivalu.
Doprovodný program
Grand Restaurant Festival bude i tentokrát nabízet něco speciálního navíc, tedy „Mňam Zážitky“. Prvním z nich bude Slavnostní superfood raut v Obecním době. Dalším z mnoha Mňam Zážitků je Fauna & Flora & Aqua, Genius loci, Asian Temple – vůně a chutě Asie a mnoho jiných. Milovníci dobrého jídla a cestování si přijdou na své díky „Mňam Balíčkům“, jež spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách. Více se o „Mňam Zážitcích“ a „Mňam Balíčcích“ můžete dočíst v našem předchozím článku.
Chcete akci navštívit?
Prodej vstupenek probíhá výhradně na www.grandrestaurantfestival.cz. Ochutnávky v rozmezí od 250 do 600 Kč. Můžete si vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Připraveny jsou opět i dárkové poukazy na tříchodové degustace, ale i na zmiňované „Mňam Zážitky“, které se cenově liší.