0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Začal IX. ročník Grand Restaurant Festival!

Grand Restaurant Festival
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V pondělí 15. 1. se ve francouzské restauraci Art Noveau v Obecním domě odehrálo zahájení IX. ročníku úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který bude až do 28. 2. probíhat po celé České republice.

Slavnostní Superfood Raut v Obecním domě zahájil několika slovy zakladatel festivalu Pavel Maurer, který srdečně uvítal hosty a představil koncept festivalu. Upozornil také na to, že letošní ročník si klade za cíl naučit šéfkuchaře i obyčejné lidi více používat jedinečné superpotraviny, z nichž mnohé mají původ v naší republice. Z nich jmenoval například rakytník a spoustu dalších.

Poté předal slovo autorovi menu, šéfkuchaři Patriku Bečvářovi, který představil bohatý obsah rautu. Hosté si mohli pochutnat na několika studených předkrmech (zeleninové crudité s hummusem, marinované krevety s quacamole, prosciutto z jeleního hřbetu,...), polévce v podobě humrového bisque s marinovaným celerem a máslovými krutóny, či variaci teplých pokrmů (treska marinovaná v miso pastě, krémové ragů z hlívy, dančí hřbet s kaštany a další).

Nechyběl samozřejmě ani neodolatelný sladký bar, který hýřil barvami a ze kterého až oči přecházely. Bohatá nabídka dezertů zahrnovala například chia puding s mangem, pohankový koláč s borůvkami, variaci sorbetů či brusinkovou pěnu. 

dezert

Celý večer bylo možné sklenky dolévat skvělým italským prossecem a prémiovými víny. Ani hosté preferující zlatavý mok nepřišli zkrátka. Pivovar Staropramen speciálně pro tuto příležitost připravil takzvaný Smíchovský výběr. Celý večer, který se nesl v opravdu příjemném, přátelském duchu, dokonale dokreslovaly klavírní tóny. Není nutno dodávat, že jídlo bylo opravdu excelentní. Také aby ne, když jej připravil jeden z nejlepších šéfkuchařů v České republice! Zkrátka a dobře, zahajovací večer přinesl naprosto úžasný gastronomický zážitek, který stylově odstartoval celý IX. ročník festivalu.

Letošní superfood ročník

Mottem letošního ročníku je „Superfood za super ceny!“. Menu sestavené z těchto surovin najdete v 89 luxusních restauracích v Česku z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant„Šéfkuchaři se do tématu opřeli skutečně s vervou. A tak, kromě klasických pokrmů, ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, ryby na mnohé způsoby, habešskou bezlepkovou mouku, reishi – houbu nesmrtelnosti, ale i naše lokální superpotraviny jako třeba rakytník, moruši či ostropestřec v těch nejkreativnějších variacích,“ říká Pavel Maurer, zakladatel festivalu.

Doprovodný program

Grand Restaurant Festival bude i tentokrát nabízet něco speciálního navíc, tedy „Mňam Zážitky“. Prvním z nich bude Slavnostní superfood raut v Obecním době. Dalším z mnoha Mňam Zážitků je Fauna & Flora & Aqua, Genius loci, Asian Temple – vůně a chutě Asie a mnoho jiných. Milovníci dobrého jídla a cestování si přijdou na své díky „Mňam Balíčkům“, jež spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách. Více se o „Mňam Zážitcích“ a „Mňam Balíčcích“ můžete dočíst v našem předchozím článku.

Chcete akci navštívit?

Prodej vstupenek probíhá výhradně na www.grandrestaurantfestival.cz. Ochutnávky v rozmezí od 250 do 600 Kč. Můžete si vybrat základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci párovanou s nápoji. Připraveny jsou opět i dárkové poukazy na tříchodové degustace, ale i na zmiňované „Mňam Zážitky“, které se cenově liší. 

Grand Restaurant Festival

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit