Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1198 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 134 g
Tuky 54 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo vynikající zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...

Suroviny

brambory 3 ks
nakrájené na tenké plátky
olivový olej 1.5 PL
rajčatová passata 1.5 hrnku
rajčatová omáčka s bazalkou, nejlépe domácí
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
tymián 3.5 snítky
lístky otrhané
chilli sušené 0.5 ČL
vločky
sůl
dle chuti
balzamikový ocet 1 PL
lilek 2 ks
menší, co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
cuketa 1 ks
žlutá, nakrájená na tenké plátky, lze nahradit tykví
cuketa 1 ks
zelená, nakrájená na tenké plátky
paprika červená 1 ks
nakrájená na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA BEŠAMEL
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 1 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
Na bazalkový olej
bazalka hrst
nakrájené na proužky
česnek 1 stroužek
drcený
olej 1 PL

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.

2 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.

3 Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.

4 Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.

5 V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

6 Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut. Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit