0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Luxusní ratatouille
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1198 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 134 g
Tuky 54 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo vynikající zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...

Suroviny

brambory 3 ks
nakrájené na tenké plátky
olivový olej 1.5 PL
rajčatová passata 1.5 hrnku
rajčatová omáčka s bazalkou, nejlépe domácí
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
tymián 3.5 snítky
lístky otrhané
chilli sušené 0.5 ČL
vločky
sůl
dle chuti
balzamikový ocet 1 PL
lilek 2 ks
menší, co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
cuketa 1 ks
žlutá, nakrájená na tenké plátky, lze nahradit tykví
cuketa 1 ks
zelená, nakrájená na tenké plátky
paprika červená 1 ks
nakrájená na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA BEŠAMEL
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 1 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
Na bazalkový olej
bazalka hrst
nakrájené na proužky
česnek 1 stroužek
drcený
olej 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.

3

Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.

4

Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.

5

Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.

6

V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

7

Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut.

8

Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit