Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Luxusní ratatouille
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 125
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1244 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 133 g
Tuky 59 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo recept na pravé francouzské zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...

Suroviny

nakrájené na tenké plátky
olivový olej 1,5 PL
rajčatová omáčka hotová 1 hrnek
až 2 hrnky, omáčka s bazalkou, nejlépe domácí
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
tymián 3,5 snítky
lístky otrhané
chilli sušené ½ ČL
vločky
sůl
dle chuti
balzamikový ocet 1 PL
lilek 2 ks
menší, co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
žlutá, nakrájená na tenké plátky, lze nahradit tykví
zelená, nakrájená na tenké plátky
nakrájená na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA BEŠAMEL
mléko 1 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na bazalkový olej
bazalka 1 hrst
nakrájené na proužky
česnek 1 stroužek
drcený
olej 1 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C.

2

Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.

3

Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.

4

Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.

5

Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.

6

V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

7

Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut.

8

Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč