Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1198 kcal
Bílkoviny 24 g
Cukr 134 g
Tuky 54 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo vynikající zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...

Suroviny

brambory 3 ks
nakrájené na tenké plátky
olivový olej 1.5 PL
rajčatová passata 1.5 hrnku
rajčatová omáčka s bazalkou, nejlépe domácí
česnek 2 stroužky
nadrobno nakrájený
tymián 3.5 snítky
lístky otrhané
chilli sušené 0.5 ČL
vločky
sůl
dle chuti
balzamikový ocet 1 PL
lilek 2 ks
menší, co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
cuketa 1 ks
žlutá, nakrájená na tenké plátky, lze nahradit tykví
cuketa 1 ks
zelená, nakrájená na tenké plátky
paprika červená 1 ks
nakrájená na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
NA BEŠAMEL
máslo 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 1 hrnek
plnotučné
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
Na bazalkový olej
bazalka hrst
nakrájené na proužky
česnek 1 stroužek
drcený
olej 1 PL

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.

2 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.

3 Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.

4 Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.

5 V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.

6 Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut. Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit