
Ratatouille
Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď myšák Remy, nebo vynikající zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Egon ohromen...
Ingredience
- 2–3 brambory, nakrájené na tenké plátky
- 1–2 lžíce olivového oleje
- 1–2 hrnky rajčatové omáčky s bazalkou, nejlépe domácí
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 3–4 snítky tymiánu, lístky otrhané
- 1/2 lžičky chilli vloček
- sůl dle chuti
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 menší lilky, nejlépe menší a co nejtenčí, nakrájené na tenké plátky
- 1 žlutá cuketa nebo tykev nakrájená na tenké plátky
- 1 zelená cuketa, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, na tenké plátky sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek plnotučného mléka sůl a čerstvě mletý pepř špetka muškátového oříšku
- malá hrst bazalky, nakrájené na proužky
- 1 česnek, drcený
- 1 lžíce oleje
NA BEŠAMEL
NA BAZALKOVÝ OLEJ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.
2 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.
3 Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.
4 Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.
5 V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.
6 Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut. Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.
Přidat komentář