Když slyšíte ratatouille, vybaví se vám buď krysák Remy, nebo recept na pravé francouzské zeleninové jídlo. Až si tuhle elegantní variantu ratatouille upečete, pochopíte, proč byl obávaný kritik Anton Ego ohromen...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C.
Ve vroucí vodě krátce povařte plátky brambor, stačí 3–4 minuty. Slijte je a nechte je okapat.
Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, přidejte mouku a umíchejte jíšku, postupně do ní zašlehejte mléko a krátce povařte, aby vznikl hladký bešamel. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a dejte stranou.
Zapékací mísu vymažte olejem, na dno dejte rajčatovou omáčku, posypte ji nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánovými lístky, chilli vločkami, osolte a přilijte balzamikový ocet. Promíchejte a přelijte bešamelem.
Zeleninu nakrájenou na plátky a předvařené brambory rozložte do spirály na omáčku – vždy si udělejte malý komínek na pracovní ploše a pak jej položte do pekáčku, tak vám skládání půjde rychleji.
V misce promíchejte bazalku, česnek a olej a 2/3 směsi pokapejte zeleninu.
Zakryjte pečicím papírem a pečte 55 minut.
Podávejte se zbylým bazalkovým olejem a bagetkou.