Luxusní překládané koláčky

Luxusní překládané koláčky

3.6 / 5. Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Pro zkušené asi 80-90 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 22693 kcal
Bílkoviny 545 g
Sacharidy 1283 g
Tuky 1679 g
Vláknina 208 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyto malé tradiční kousky z domácí dílny nerozlučně patří ke svatbě stejně jako ke klasické české kuchyni. Ozdobte jimi svůj velký den!

Suroviny

Na 1. těsto
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
smetana ke šlehání 500 ml
žloutek 8 ks
krupicový cukr 3 PL
droždí 60 g
vzešlé
citronová kůra
z jednoho citronu
sůl špetka
Na 2. těsto
sádlo 560 g
nebo máslo, syrové pomleté
mouka pšeničná hladká 140 g
vejce
na potření
moučkový cukr
na posypání
Na ořechovou nádivku
vlašské ořechy 600 g
mleté
mléko 300 ml
krupicový cukr 200 g
žloutek 2 ks
vanilkový cukr
podle chuti
Na makovou nádivku
mák celý 600 g
mletý, povařený s 500 ml mléka
ovocný kompot PL
rybízová
skořice
smíchaná s vanilkovým cukrem, podle chuti
citronová kůra
na dochucení

Nejprve na vále zpracujte první těsto a nechte je chvíli odpočívat. Pak rychle zpracujte druhé, tukové těsto a nechte je odpočívat také, ale v chladu.

První těsto rozválejte jako obdélník, druhé rovněž, ale o poloviční šířce. Položte je na první těsto a překryjte volnou polovinou. Stejnoměrně rozválejte, pak natřikrát přeložte z kratší strany a dejte na dvacet minut do chladu. Rozválejte, znovu natřikrát složte a znovu uložte na dvacet minut do chladu. Tento postup zopakujte pětkrát, aby bylo těsto jemné a vláčné.

Těsto rozválejte na plát, rozkrájete na čtverečky a do středu klaďte lžičkou náplně smíchané z uvedených surovin. Růžky těsta přehrňte směrem ke středu, stiskněte k sobě, potřete rozšlehaným vejcem a nechte na plechu přibližně dvacet minut kynout. Koláčky pečte dozlatova v troubě rozpálené na 200 stupňů. Podávejte pocukrované.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit