0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Luxusní překládané koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Pro zkušené asi 80-90 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 25658 kcal
Bílkoviny 665 g
Sacharidy 1508 g
Tuky 1854 g
Vláknina 208 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyto malé tradiční kousky z domácí dílny nerozlučně patří ke svatbě stejně jako ke klasické české kuchyni. Ozdobte jimi svůj velký den!

Suroviny

Na 1. těsto
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
žloutek 8 ks
krupicový cukr 3 PL
droždí 60 g
vzešlé
citronová kůra
z jednoho citronu
sůl 1 špetka
Na 2. těsto
sádlo 560 g
nebo máslo, syrové pomleté
mouka pšeničná hladká 140 g
na potření
moučkový cukr
na posypání
Na ořechovou nádivku
vlašské ořechy 600 g
mleté
mléko 300 ml
krupicový cukr 200 g
žloutek 2 ks
vanilkový cukr
podle chuti
Na makovou nádivku
mák celý 600 g
mletý, povařený s 500 ml mléka
ovocný kompot PL
rybízová
skořice
smíchaná s vanilkovým cukrem, podle chuti
citronová kůra
na dochucení
Na tvarohovou nádivku
tvaroh 500 g
polotučný
žloutek 5 ks
krupicový cukr 200 g

Postup

1

Nejprve na vále zpracujte první těsto a nechte je chvíli odpočívat. Pak rychle zpracujte druhé, tukové těsto a nechte je odpočívat také, ale v chladu.

2

První těsto rozválejte jako obdélník, druhé rovněž, ale o poloviční šířce. Položte je na první těsto a překryjte volnou polovinou. Stejnoměrně rozválejte, pak natřikrát přeložte z kratší strany a dejte na dvacet minut do chladu. Rozválejte, znovu natřikrát složte a znovu uložte na dvacet minut do chladu. Tento postup zopakujte pětkrát, aby bylo těsto jemné a vláčné.

3

Těsto rozválejte na plát, rozkrájete na čtverečky a do středu klaďte lžičkou náplně smíchané z uvedených surovin. Růžky těsta přehrňte směrem ke středu, stiskněte k sobě, potřete rozšlehaným vejcem a nechte na plechu přibližně dvacet minut kynout. Koláčky pečte dozlatova v troubě rozpálené na 200 stupňů. Podávejte pocukrované.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč