0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Luxusní překládané koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Pro zkušené asi 80-90 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 25658 kcal
Bílkoviny 665 g
Sacharidy 1508 g
Tuky 1854 g
Vláknina 208 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyto malé tradiční kousky z domácí dílny nerozlučně patří ke svatbě stejně jako ke klasické české kuchyni. Ozdobte jimi svůj velký den!

Suroviny

Na 1. těsto
mouka pšeničná polohrubá 1 kg
smetana ke šlehání 500 ml
žloutek 8 ks
krupicový cukr 3 PL
droždí 60 g
vzešlé
citronová kůra
z jednoho citronu
sůl 1 špetka
Na 2. těsto
sádlo 560 g
nebo máslo, syrové pomleté
mouka pšeničná hladká 140 g
vejce
na potření
moučkový cukr
na posypání
Na ořechovou nádivku
vlašské ořechy 600 g
mleté
mléko 300 ml
krupicový cukr 200 g
žloutek 2 ks
vanilkový cukr
podle chuti
Na makovou nádivku
mák celý 600 g
mletý, povařený s 500 ml mléka
ovocný kompot PL
rybízová
skořice
smíchaná s vanilkovým cukrem, podle chuti
citronová kůra
na dochucení
Na tvarohovou nádivku
tvaroh 500 g
polotučný
žloutek 5 ks
krupicový cukr 200 g

Postup

1

Nejprve na vále zpracujte první těsto a nechte je chvíli odpočívat. Pak rychle zpracujte druhé, tukové těsto a nechte je odpočívat také, ale v chladu.

2

První těsto rozválejte jako obdélník, druhé rovněž, ale o poloviční šířce. Položte je na první těsto a překryjte volnou polovinou. Stejnoměrně rozválejte, pak natřikrát přeložte z kratší strany a dejte na dvacet minut do chladu. Rozválejte, znovu natřikrát složte a znovu uložte na dvacet minut do chladu. Tento postup zopakujte pětkrát, aby bylo těsto jemné a vláčné.

3

Těsto rozválejte na plát, rozkrájete na čtverečky a do středu klaďte lžičkou náplně smíchané z uvedených surovin. Růžky těsta přehrňte směrem ke středu, stiskněte k sobě, potřete rozšlehaným vejcem a nechte na plechu přibližně dvacet minut kynout. Koláčky pečte dozlatova v troubě rozpálené na 200 stupňů. Podávejte pocukrované.

Související články

Rodinné stříbro: nejlepší kynuté koláče
  • ARCHIV / nepridavat nove

Rodinné stříbro: nejlepší kynuté koláče

Kynuté těsto může začátečníkům připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Pozor na vyšší teplotu Vše nad 55 °C je během kynutí špatně. Teplo však mají kvasinky rády, proto by...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit