0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znáte vánoční svátky?

pomeranč vánoce
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Hlavním dnem Vánoc je 24. prosince Štědrý den. Tím ale vánoční svátky zdaleka nekončí, naopak se s nimi roztrhne pytel. Následuje totiž Boží hod vánoční (25. 12.), svátek svatého Štěpána (26. 12.), svátek svatého Jana Evangelisty (27. 12.) a svátek Mláďátek (28. 12.). Teprve nyní se tempo zvolní a můžete čerpat síly už jen na Nový rok (1. 1.) a na svátek Tří králů (6. 1.), který celé vánoční období uzavírá.

Štědrý den předchází dnu narození Ježíše. Podle církevní terminologie je takzvanou vigilií, tedy předvečerem svátku. Žádný jiný svátek v roce se tak významnou vigilií (předvečerem) nemůže chlubit. Z hlediska oslav je ale Štědrý den mnohem důležitější než následující hlavní svátek – Boží hod.

V minulosti platilo, že do Štědrého dne musí být dům perfektně uklizený a čistý. Ostatně i dnes většina z nás dbá na pořádný vánoční úklid. Dříve se stěny venkovských světnic bílily, drhly se podlahy a nábytek, převlékaly se postele a peřiny a prostřeno bylo slavnostním ubrusem. Dnes luxujeme, myjeme okna, vše špinavé házíme do pračky a ze skříní vytahujeme stříbro po babičce a ubrus od maminky.

Přes den se držel půst, kdo nejedl, mohl večer vidět zlaté prasátko. Někteří rodiče slibovali svým ratolestem i zlaté tele, zlatého kohouta či beránky. Kdo půst nedodržel, riskoval návštěvu zlé Perchty, která dřevěným nožem párala břicha neposlušným. Půst dodržovali i dospělí, muži se dokonce vzdávali kouření.

Jak se slaví Boží hod vánoční a svátek svatého Štěpána se dočtete příště.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit