
Pixabay.com
Přinášíme vám osvědčené sedmero vánočního pečení. Co je nejdůležitější? Péct s láskou!
- Mouku do mísy vždy dobře prosejte. Nejen kvůli molům a drobným potvůrkám, které si i do nejčistší domácnosti můžete přinést z obchodu. Díky prosetí se mouka krásně nadýchne a především vánočka a podobné pečivo bude mnohem kypřejší.
- Nevěřte tomu, kdo vám říká, že máslo snadno nahradíte rostlinným tukem. Nenahradíte. Jen s máslem je cukroví krásně křehké, voňavé a má nezaměnitelnou máslovou chuť.
- Těsto na linecké, pracny, rohlíčky, košíčky a další máslové cukroví nechte vždy dobře odležet. Nejlépe přes noc v lednici. Nebo těsto připravte ráno, uložte do lednice a večer už se pusťte do pečení. Odležení těsta nepodceňujte – dáte tak čas lepku, aby začal pracovat. Těsto se vám bude dobře vyvalovat i vykrajovat. Lépe se v něm prolnou také chutě všech přísad.
- Před vyvalováním těsta vychlaďte váleček v lednici nebo mrazáku. Těsto se na něj nebude tolik lepit. Dobrou službu vám udělá také vyvalování mezi igelitovými fóliemi nebo s papírem na pečení.
- Tvary vypichujte jeden vedle druhého, nenechávejte mezi nimi zbytečné mezery. Při každém novém hnětení a vyválení těsta se do něj totiž dostává další a další mouka. S těstem by se vám potom špatně pracovalo a upečené cukroví by nebylo tak křehké.
- Upečené cukroví nikdy nenechávejte na plechu, spálilo by se. Plech je totiž horký a stále peče. Cukroví je krátce po upečení velmi křehké, při sundávání z plechu by se vám mohlo snadno polámat. Ideální je proto péct na pečicím papíru, který poté snadno z plechu stáhnete i s cukrovím.
- Pečte s láskou a radostí. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví upečete, ale jestli vaši tvář zdobí spokojený úsměv a domov voní vánoční pohodou.
Připravila Jana Kopřivová