Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 dobrých rad, jak se vyhnout katastrofě při vánočním pečení

peceni
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Přinášíme vám osvědčené sedmero vánočního pečení. Co je nejdůležitější? Péct s láskou!

  1. Mouku do mísy vždy dobře prosejte. Nejen kvůli molům a drobným potvůrkám, které si i do nejčistší domácnosti můžete přinést z obchodu. Díky prosetí se mouka krásně nadýchne a především vánočka a podobné pečivo bude mnohem kypřejší.
  2. Nevěřte tomu, kdo vám říká, že máslo snadno nahradíte rostlinným tukem. Nenahradíte. Jen s máslem je cukroví krásně křehké, voňavé a má nezaměnitelnou máslovou chuť.
  3. Těsto na linecké, pracny, rohlíčky, košíčky a další máslové cukroví nechte vždy dobře odležet. Nejlépe přes noc v lednici. Nebo těsto připravte ráno, uložte do lednice a večer už se pusťte do pečení. Odležení těsta nepodceňujte – dáte tak čas lepku, aby začal pracovat. Těsto se vám bude dobře vyvalovat i vykrajovat. Lépe se v něm prolnou také chutě všech přísad.
  4. Před vyvalováním těsta vychlaďte váleček v lednici nebo mrazáku. Těsto se na něj nebude tolik lepit. Dobrou službu vám udělá také vyvalování mezi igelitovými fóliemi nebo s papírem na pečení.
  5. Tvary vypichujte jeden vedle druhého, nenechávejte mezi nimi zbytečné mezery. Při každém novém hnětení a vyválení těsta se do něj totiž dostává další a další mouka. S těstem by se vám potom špatně pracovalo a upečené cukroví by nebylo tak křehké.
  6. Upečené cukroví nikdy nenechávejte na plechu, spálilo by se. Plech je totiž horký a stále peče. Cukroví je krátce po upečení velmi křehké, při sundávání z plechu by se vám mohlo snadno polámat. Ideální je proto péct na pečicím papíru, který poté snadno z plechu stáhnete i s cukrovím.
  7. Pečte s láskou a radostí. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví upečete, ale jestli vaši tvář zdobí spokojený úsměv a domov voní vánoční pohodou.
Připravila Jana Kopřivová
 

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Comments

18.12.2014 12:46

Tipy jsou hezky napsané! Až na ten první, s tím nesouhlasím, tedy s tím, že prosetím se mouka nadýchne a pečivo bude kypřejší. Zajímalo by mě, jestli autorka nebo kdokoliv jiný někdy zkoušel upéct 2 stejná těsta, jedno s prosátou moukou a druhé s neprosátou. Vsadím se, že mezi nimi nebude žádný rozdíl ;-). Mouka z obchodu je perfektně sypká, hned jak ji vysypete z pytlíku, zrníčka nejsou nijak slepená, tedy není mezi nimi méně vzduchu, než když je budete sypat přes síto. Pokyn k prosívání mouky považuji za relikt z receptů praprababiček, který jen někteří lidé bezmyšlenkovitě přepisují. Tehdy mouka asi obsahovala nějaké nečistoty a zbytky z mletí, nyní už je mouka z obchodu bezvadná. Jestli v ní bydlí nějaký hmyz a někdo ho chce prosívat, proč ne, ale ono je to vidět hned, jestli tam je, není potřeba kvůli tomu mouku prosívat preventivně a zbytečně ztrácet čas.

20.10.2015 11:27

Dobrý den Ivo, ano, zkoušela, jinak bych radu nepoužila. Opakovaně mám lepší zkušenost s moukou prosátou než sypanou rovnou z pytlíku.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...