7 dobrých rad, jak se vyhnout katastrofě při vánočním pečení

peceni
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Přinášíme vám osvědčené sedmero vánočního pečení. Co je nejdůležitější? Péct s láskou!
  1. Mouku do mísy vždy dobře prosejte. Nejen kvůli molům a drobným potvůrkám, které si i do nejčistší domácnosti můžete přinést z obchodu. Díky prosetí se mouka krásně nadýchne a především vánočka a podobné pečivo bude mnohem kypřejší.
  2. Nevěřte tomu, kdo vám říká, že máslo snadno nahradíte rostlinným tukem. Nenahradíte. Jen s máslem je cukroví krásně křehké, voňavé a má nezaměnitelnou máslovou chuť.
  3. Těsto na linecké, pracny, rohlíčky, košíčky a další máslové cukroví nechte vždy dobře odležet. Nejlépe přes noc v lednici. Nebo těsto připravte ráno, uložte do lednice a večer už se pusťte do pečení. Odležení těsta nepodceňujte – dáte tak čas lepku, aby začal pracovat. Těsto se vám bude dobře vyvalovat i vykrajovat. Lépe se v něm prolnou také chutě všech přísad.
  4. Před vyvalováním těsta vychlaďte váleček v lednici nebo mrazáku. Těsto se na něj nebude tolik lepit. Dobrou službu vám udělá také vyvalování mezi igelitovými fóliemi nebo s papírem na pečení.
  5. Tvary vypichujte jeden vedle druhého, nenechávejte mezi nimi zbytečné mezery. Při každém novém hnětení a vyválení těsta se do něj totiž dostává další a další mouka. S těstem by se vám potom špatně pracovalo a upečené cukroví by nebylo tak křehké.
  6. Upečené cukroví nikdy nenechávejte na plechu, spálilo by se. Plech je totiž horký a stále peče. Cukroví je krátce po upečení velmi křehké, při sundávání z plechu by se vám mohlo snadno polámat. Ideální je proto péct na pečicím papíru, který poté snadno z plechu stáhnete i s cukrovím.
  7. Pečte s láskou a radostí. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví upečete, ale jestli vaši tvář zdobí spokojený úsměv a domov voní vánoční pohodou.
Připravila Jana Kopřivová

 

Související články

Vánoční pečení: moučkový cukr
  • Tipy a triky

Vánoční pečení: moučkový cukr

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko. ...
Vánoční know-how: čokoláda
  • Tipy a triky

Vánoční know-how: čokoláda

Jak vybírat Čokoládu volte nejen podle obsahu kakaové hmoty (čím vyšší, tím lepší), ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je její chuť. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání....
4 tipy na jedlé vánoční ozdoby
  • Tipy a triky

4 tipy na jedlé vánoční ozdoby

1. Vánoční perníčky Jak na to: Do perníčků před pečením udělejte malé otvory. Těmi pak po upečení provlékněte ozdobnou stužku, a sváteční dekorace je hotová. Podobně můžete použít i linecké cukroví. Perníčky však mají delší trvanlivost,...
Autor: Redakce Apetit

Comments

Iva Laifrová

Tipy jsou hezky napsané! Až na ten první, s tím nesouhlasím, tedy s tím, že prosetím se mouka nadýchne a pečivo bude kypřejší. Zajímalo by mě, jestli autorka nebo kdokoliv jiný někdy zkoušel upéct 2 stejná těsta, jedno s prosátou moukou a druhé s neprosátou. Vsadím se, že mezi nimi nebude žádný rozdíl ;-). Mouka z obchodu je perfektně sypká, hned jak ji vysypete z pytlíku, zrníčka nejsou nijak slepená, tedy není mezi nimi méně vzduchu, než když je budete sypat přes síto. Pokyn k prosívání mouky považuji za relikt z receptů praprababiček, který jen někteří lidé bezmyšlenkovitě přepisují. Tehdy mouka asi obsahovala nějaké nečistoty a zbytky z mletí, nyní už je mouka z obchodu bezvadná. Jestli v ní bydlí nějaký hmyz a někdo ho chce prosívat, proč ne, ale ono je to vidět hned, jestli tam je, není potřeba kvůli tomu mouku prosívat preventivně a zbytečně ztrácet čas.

Jana Kopřivová

Dobrý den Ivo, ano, zkoušela, jinak bych radu nepoužila. Opakovaně mám lepší zkušenost s moukou prosátou než sypanou rovnou z pytlíku.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit