Nejlépe chutná ještě teplý, s vanilkovou omáčkou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Suroviny
Postup
Dejte všechny suroviny na sirup do pánve a zalijte je 150 ml vody. Přiveďte k mírnému varu a vařte 10 minut, až bude ovoce měkké. Pak z pánve vyjměte vanilkový lusk a ponorným mixérem rozmixujte na hladké pyré. Nechte vychladnout.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále, vykrojte z něj kruh o průměru 30 cm a přeneste ho na vymazaný plech.
Smíchejte všechny suroviny na náplň a dejte je do středu těsta. Okraje potřete vodou a spojte je do uzlíčku. Přiklopte druhým vymazaným plechem a převraťte. Odstraňte vrchní pekáč a ‚uzlík opatrně rozválejte, aby byl placatější.
Potřete těsto bílkem a posypte krupicovým cukrem. Ostrým nožem povrch těsta třikrát prořízněte a dejte na 15–20 minut vychladit do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte 25–30 minut dozlatova. Podávejte nakrájené na dílky, poprášené moučkovým cukrem, s hruškovo-rozinkovým sirupem.