Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krize přeje domácí stravě

vaření těstovin
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Vracíme se ke sporákům, tak by se daly shrnout výsledky průzkumu CVVM, který spočítal, kolik z nás se stravuje doma a kolik si na jídlo raději zajde do restaurace či fastfoodu. České rodiny sice patří tradičně k domácnostem, ve kterých se i v mezinárodním srovnání hodně vaří, potřeba šetřit ale postavení domácí stravy ještě posílila.

Podle průzkumu CVVM, který proběhl ještě před ekonomickou krizí, se denně vařilo v 53 procentech domácností, několikrát týdně pak v 39 procentech. Nikdy nevařilo pouhé procento z dotázaných. Velký výběr jídel umí uvařit v Česku podle CVVM 73 procent žen a 16 procent mužů.

Domácí stravou k pevnému  zdraví

Podle lékařů je hodně Čechů a Češek obézních. Vina ale není jen v tradiční české kuchyni, podle lékařů není na vině jídlo samotné, ale naše stravovací způsoby – přejídáme se, jíme ve chvatu a málo se pohybujeme. „Jídlo by mělo být jako obřad, v klidu a pohodě,“ podotýká docent Ladislav Horák z FN Královské Vinohrady, který se zabývá nemocemi zažívacího traktu. „Vaření doma a jídlo připravené z čerstvých surovin mají nejen význam pro zdravou výživu, pokud se používají dobré suroviny, ale i vliv na některé nemoci,“ dodal docent Horák.

Podle něj zejména dětem vadí smažené hranolky, pizzy, kečupy a tukem přetékající opečená mletá masa. Podle psychologů navíc společné jídlo přispívá i k většímu udržení soudržnosti rodiny. Možná i právě proto vařit hodně jídel umějí lidé, kteří žijí v partnerských vztazích, tedy ti, kteří jsou motivováni i tím, že jídlem dělají radost druhým.

Maminka místo kuchařky

Češky se podle průzkumu CVVM naučily vařit především tak, že to okoukaly od maminky či od babičky. Více než polovina domácích kuchařů a kuchařek umí vařit i bez toho, aby nahlížela do kuchařských knih. Z tradičních českých jídel se v domácnostech nejčastěji vaří kynuté knedlíky (téměř sto procent domácností), následovány česnečkou, cmundou (bramborákem) a vdolky. Tato jídla ochutnal alespoň jednou v životě snad každý Čech a Češka. Z dalších tradičních českých jídel lidé znají a umějí vařit i ikonu české kuchyně – knedlík, vepřovou a zelí, kulajdu, kyselo, guláše – a péci koláče.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč