Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční bramboračka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 32
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1687 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 260 g
Tuky 41 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šetřete přírodu a polévku vařte i podávejte v jednom hrnci. Pokud má hrnec kvalitní nepřilnavý povrch, můžete v něm rovnou připravit jíšku a pak ji jen zalít vodou. Recept na tradiční bramboračku vám nejen ušetří čas, ale také mytí špinavého nádobí. Zkrátka úspora ve všech ohledech a přitom tak chutné jídlo ověřené generacemi.

Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

houby 1 hrst
sušené
střední
mrkev 1 ks
větší
celer 1 ks
kousek o velikosti dětské pěsti
petržel 1 ks
pórek 10 cm
menší
česnek 3 stroužky
olivový olej 1 PL
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu.

2

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno.

3

Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.

4

V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.

5

Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut.

6

Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření.

7

Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

08.06.2015 16:15

Jednoducha rychla, dosla mi majoranka a tak jsem ji nahradila z casti cerstvym libeckem.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...