Tradiční bramboračka

Tradiční bramboračka

4.1 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 20 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1262 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 183 g
Tuky 40 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šetřete přírodu a polévku vařte i podávejte v jednom hrnci. Pokud má hrnec kvalitní nepřilnavý povrch, můžete v něm rovnou připravit jíšku a pak ji jen zalít vodou.

Suroviny

houby 1 hrst
sušené
brambory 6 ks
střední
mrkev 1 ks
celer 1 ks
kousek velikosti dětské pěsti
petržel 1 ks
pórek 1 ks
asi 10 cm
cibule 1 ks
menší
česnek 3 stroužky
máslo 2 PL
olivový olej 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 ČL
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl
pepř

1 Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.

2 V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.

3 Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut. Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.

 

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit