0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční bramboračka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1262 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 183 g
Tuky 40 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šetřete přírodu a polévku vařte i podávejte v jednom hrnci. Pokud má hrnec kvalitní nepřilnavý povrch, můžete v něm rovnou připravit jíšku a pak ji jen zalít vodou.

Suroviny

houby 1 hrst
sušené
brambory 6 ks
střední
mrkev 1 ks
celer 1 ks
kousek velikosti dětské pěsti
petržel 1 ks
pórek 1 ks
asi 10 cm
cibule 1 ks
menší
česnek 3 stroužky
máslo 2 PL
olivový olej 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 ČL
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl
pepř

Postup

1

Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu.

2

Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno.

3

Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.

4

V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.

5

Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut.

6

Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření. D

7

o hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.

Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Komentáře

Tereza Buzkova

Jednoducha rychla, dosla mi majoranka a tak jsem ji nahradila z casti cerstvym libeckem.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč