Šetřete přírodu a polévku vařte i podávejte v jednom hrnci. Pokud má hrnec kvalitní nepřilnavý povrch, můžete v něm rovnou připravit jíšku a pak ji jen zalít vodou. Recept na tradiční bramboračku vám nejen ušetří čas, ale také mytí špinavého nádobí. Zkrátka úspora ve všech ohledech a přitom tak chutné jídlo ověřené generacemi.
Náš tip: Připravte si například i Savojskou bramboračku podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Houby dejte do menšího kastrůlku a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu.
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky, očistěte mrkev, celer a petržel a vše pokrájejte nadrobno. Pórek podélně rozpulte a pořádně vypláchněte, aby v něm nezůstala hlína nebo písek, a pokrájejte ho na půlkolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno.
Jakmile houby začnou bublat, slijte z nich vodu, nalijte čistou a znovu přiveďte k varu.
V polévkovém hrnci rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm doměkka cibuli, trvá to asi čtyři minuty. Pak přisypte mouku a míchejte tak dlouho, až získáte tmavě zlatou jíšku. Zalijte jí 1,25 l studené vody.
Do polévky přidejte brambory, vlijte povařené sušené houby i s vodou, osolte a vařte asi deset až patnáct minut.
Pak přidejte mrkev, celer, petržel a většinu pórku. Stranou si nechte trochu zeleného pórku a do polévky ho přidejte až úplně před koncem vaření.
Do hrnce prolisujte česnek a přisypte majoránku. Vařte asi čtyři minuty, pak přihoďte zbytek pórku, ještě minutu povařte a stáhněte z ohně. Podle chuti dosolte, opepřete, vsypte nasekanou petrželku a podávejte.
Něco navíc
Obyčejnou hladkou mouku můžete nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů )
Komentáře
Jednoducha rychla, dosla mi majoranka a tak jsem ji nahradila z casti cerstvym libeckem.