0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1671 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 251 g
Tuky 38 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z čerstvých šťavnatých rajčat vytvoříte polévku tak lahodnou, že vás vynese přímo do ráje.

Suroviny

oloupané
cibule 1 ks
středně velká
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
olivový olej 2 PL
rajčatová passata - pyré 2 PL
sůl
pepř
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1,2 l
horký

Postup

1

Všechna rajská jablíčka omyjte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte tvrdší části u stopky – u rozčtvrceného rajčete to půjde snadno (použijte šikmý řez). Cibuli, karotku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.

2

Do rendlíku nalijte olivový olej. Držte nad ním ruku, a jakmile ucítíte teplo, přihoďte cibuli, karotku i celer a zamíchejte. Na velmi mírném ohni poduste, až zelenina změkne a mírně se zbarví; trvá to asi deset minut. Třikrát nebo čtyřikrát zamíchejte.

3

Přilijte rajčatové pyré a míchejte, dokud zeleninu nezbarví do červena. Nakrájená rajčata posypte cukrem a trochou pepře, nejlépe čerstvě namletého. Přidejte bobkový list a vše přihoďte do rendlíku. Dobře zamíchejte. Zakryjte poklicí a deset minut duste, až rajčata pustí šťávu. Občas rendlíkem zatřeste, aby se vše dobře promísilo.

4

Pomalu a za stálého míchání přilijte vroucí zeleninový vývar. Zvyšte plamen a počkejte, až polévka začne bublat. Pak oheň zmírněte na minimum a rendlík zakryjte pokličkou. Vařte na velmi mírném ohni 25 minut; občas promíchejte.

5

Rendlík sundejte z ohně, nechte chviličku vychladnout, vyjměte bobkový list a pomocí tyčového ponorného anebo v běžném mixéru rozšlehejte směs na pyré (za půl minuty máte hotovo). Přelijte zpátky do rendlíku.

6

Znovu ohřejte na středně silném plameni (za občasného míchání). Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr. Pokud se vám polévka nezdá dost červená, vmíchejte do ní ještě lžíci rajčatového pyré; mělo by se úplně rozpustit. Polévku můžete podávat buď horkou, nebo vychlazenou, ozdobenou lžící sladké smetany.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.8/04, str.47

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč