0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1672 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 251 g
Tuky 38 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z čerstvých šťavnatých rajčat vytvoříte polévku tak lahodnou, že vás vynese přímo do ráje.

Suroviny

rajče 1 kg
oloupané
cibule 1 ks
středně velká
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
olivový olej 2 PL
rajčatové pyré 2 PL
sůl
pepř
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1.2 l
horký

Postup

1

Všechna rajská jablíčka omyjte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte tvrdší části u stopky – u rozčtvrceného rajčete to půjde snadno (použijte šikmý řez). Cibuli, karotku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.

2

Do rendlíku nalijte olivový olej. Držte nad ním ruku, a jakmile ucítíte teplo, přihoďte cibuli, karotku i celer a zamíchejte. Na velmi mírném ohni poduste, až zelenina změkne a mírně se zbarví; trvá to asi deset minut. Třikrát nebo čtyřikrát zamíchejte.

3

Přilijte rajčatové pyré a míchejte, dokud zeleninu nezbarví do červena. Nakrájená rajčata posypte cukrem a trochou pepře, nejlépe čerstvě namletého. Přidejte bobkový list a vše přihoďte do rendlíku. Dobře zamíchejte. Zakryjte poklicí a deset minut duste, až rajčata pustí šťávu. Občas rendlíkem zatřeste, aby se vše dobře promísilo.

4

Pomalu a za stálého míchání přilijte vroucí zeleninový vývar. Zvyšte plamen a počkejte, až polévka začne bublat. Pak oheň zmírněte na minimum a rendlík zakryjte pokličkou. Vařte na velmi mírném ohni 25 minut; občas promíchejte.

5

Rendlík sundejte z ohně, nechte chviličku vychladnout, vyjměte bobkový list a pomocí tyčového ponorného anebo v běžném mixéru rozšlehejte směs na pyré (za půl minuty máte hotovo). Přelijte zpátky do rendlíku.

6

Znovu ohřejte na středně silném plameni (za občasného míchání). Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr. Pokud se vám polévka nezdá dost červená, vmíchejte do ní ještě lžíci rajčatového pyré; mělo by se úplně rozpustit. Polévku můžete podávat buď horkou, nebo vychlazenou, ozdobenou lžící sladké smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...

Obchod Apetit