Domácí rajská polévka

Domácí rajská polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (21)
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1672 kcal
Bílkoviny 44 g
Cukr 251 g
Tuky 38 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Z čerstvých šťavnatých rajčat vytvoříte polévku tak lahodnou, že vás vynese přímo do ráje.

Suroviny

rajčata 1 kg
oloupané
cibule 1 ks
středně velká
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 1 ks
olivový olej 2 PL
rajčatové pyré 2 PL
sůl
pepř
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1.2 l
horký

1Všechna rajská jablíčka omyjte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte tvrdší části u stopky – u rozčtvrceného rajčete to půjde snadno (použijte šikmý řez). Cibuli, karotku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno.

2Do rendlíku nalijte olivový olej. Držte nad ním ruku, a jakmile ucítíte teplo, přihoďte cibuli, karotku i celer a zamíchejte. Na velmi mírném ohni poduste, až zelenina změkne a mírně se zbarví; trvá to asi deset minut. Třikrát nebo čtyřikrát zamíchejte.

3Přilijte rajčatové pyré a míchejte, dokud zeleninu nezbarví do červena. Nakrájená rajčata posypte cukrem a trochou pepře, nejlépe čerstvě namletého. Přidejte bobkový list a vše přihoďte do rendlíku. Dobře zamíchejte. Zakryjte poklicí a deset minut duste, až rajčata pustí šťávu. Občas rendlíkem zatřeste, aby se vše dobře promísilo.

4Pomalu a za stálého míchání přilijte vroucí zeleninový vývar. Zvyšte plamen a počkejte, až polévka začne bublat. Pak oheň zmírněte na minimum a rendlík zakryjte pokličkou. Vařte na velmi mírném ohni 25 minut; občas promíchejte.

5Rendlík sundejte z ohně, nechte chviličku vychladnout, vyjměte bobkový list a pomocí tyčového ponorného anebo v běžném mixéru rozšlehejte směs na pyré (za půl minuty máte hotovo). Přelijte zpátky do rendlíku.

6Znovu ohřejte na středně silném plameni (za občasného míchání). Ochutnejte a případně přidejte sůl, pepř nebo cukr. Pokud se vám polévka nezdá dost červená, vmíchejte do ní ještě lžíci rajčatového pyré; mělo by se úplně rozpustit. Polévku můžete podávat buď horkou, nebo vychlazenou, ozdobenou lžící sladké smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit