Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší houskový knedlík, svíčkovou a pivo vaří...

šéfkuchař
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Středeční večer patřil v pražském hotelu InterContinental knedlíkům, svíčkové a pivu. Kuchaři vařili, hosté i porota ochutnávali a všechny zajímalo, kdo vyhraje druhý ročník soutěže o ten nejlepší český houskový knedlík, kdo uvařil tu nejlepší svíčkovou a kdo přijel s tím nejlepším regionálním pivem.

Porotě, v níž zasedli mimo jiné ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Jiří Dienstbier, předložilo suchý houskový knedlík připravený podle vlastního receptu na 14 kuchařů. Hodnotil se vzhled, vůně, chuť, konzistence i celkový dojem. „Nezávidím jim to ochutnávání. Suché knedlíky nemají žádnou chuť,“ politoval porotu Filip Novák z Eurestu. Vítězem se stejně jako loni stal učeň z hotelu InterContinental.

Organizátoři i vítězové zachraňují český houskový knedlík
Podle předsedy poroty Miroslava Kubce je soutěž oslavou knedlíku a české kuchyně. „Chceme, aby se česká kuchyně zvýrazňovala, zviditelňovala. Děláme to na její podporu,“ řekl. „Chceme ukázat, že český houskový knedlík není to, co hospody kupují z velkovýroby. Je potřeba obnovit kvalitu českého houskového knedlíku,“ dodal o smyslu soutěže Dienstbier.

Recept na vítězný knedlík:

  • 310 gramů mléka
  • 10 gramů droždí
  • 425 gramů hrubé mouky
  • 10 gramů žloutků
  • 10 gramů soli
  • 90 gramů žemle.

Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravte řidší kvásek a nechte jej vykynout. Mouku prosijte (trochu si odeberte na vyválení knedlíků). Přidejte sůl, žloutky rozmíchané s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek. Zpracujte v těsto a přimíchejte na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto nechte vykynout, rozkrájejte na díly a rozválejte na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm. Vložte do mírně osolené vařící vody na 20 – 25 minut. Během varu knedlíky asi pětkrát obraťte.

Svíčková jako od babičky
Zatímco knedlíky hodnotila odborná porota, svíčkové omáčky a regionální pivo ochutnávali návštěvníci. U 12 stolů s krémovou omáčkou tak byla opravdová tlačenice. Omáčky se lišily přidaným množstvím smetany (kysané nebo sladké), kořenové zeleniny, způsobem zpracování, užitým kořením, konzistencí, krémovostí, pikantností a vším tím, co dělá omáčku dobrou. Jedno ale měly společné, podle návštěvníku chutnaly všechny jako od babičky.

A kdo tedy vlastně vyhrál?
Soutěž o nejlepší český houskový knedlík:

  1. Jakub Chýna, Hotel InterContinental
  2. Jaroslav Šmerda, SODEXHO
  3. Martin Trachta, Hotel Vladař

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku:

  1. Jaroslav Beránek, Orea hotel Monty, Mariánské lázně
  2. Pavel Šafránek, restaurace Foodoo, Praha 8
  3. Ondřej Dvořák, restaurace La Cave, hotel Dvořák, Tábor

Soutěž o nejlepší regionální pivo:

  1. Dagmar Vlková, Měšťanský pivovar Strakonice
  2. Ladislav Klazar, Pivovar Nová Paka
  3. Pavel Kořínek, Pivovar Náchod

Více o soutěži si můžete přečíst v článku Kdo dnes uvaří nejlepší knedlík?

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč