0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší houskový knedlík, svíčkovou a pivo vaří...

šéfkuchař
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Středeční večer patřil v pražském hotelu InterContinental knedlíkům, svíčkové a pivu. Kuchaři vařili, hosté i porota ochutnávali a všechny zajímalo, kdo vyhraje druhý ročník soutěže o ten nejlepší český houskový knedlík, kdo uvařil tu nejlepší svíčkovou a kdo přijel s tím nejlepším regionálním pivem.

Porotě, v níž zasedli mimo jiné ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Jiří Dienstbier, předložilo suchý houskový knedlík připravený podle vlastního receptu na 14 kuchařů. Hodnotil se vzhled, vůně, chuť, konzistence i celkový dojem. „Nezávidím jim to ochutnávání. Suché knedlíky nemají žádnou chuť,“ politoval porotu Filip Novák z Eurestu. Vítězem se stejně jako loni stal učeň z hotelu InterContinental.

Organizátoři i vítězové zachraňují český houskový knedlík
Podle předsedy poroty Miroslava Kubce je soutěž oslavou knedlíku a české kuchyně. „Chceme, aby se česká kuchyně zvýrazňovala, zviditelňovala. Děláme to na její podporu,“ řekl. „Chceme ukázat, že český houskový knedlík není to, co hospody kupují z velkovýroby. Je potřeba obnovit kvalitu českého houskového knedlíku,“ dodal o smyslu soutěže Dienstbier.

Recept na vítězný knedlík:

  • 310 gramů mléka
  • 10 gramů droždí
  • 425 gramů hrubé mouky
  • 10 gramů žloutků
  • 10 gramů soli
  • 90 gramů žemle.

Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravte řidší kvásek a nechte jej vykynout. Mouku prosijte (trochu si odeberte na vyválení knedlíků). Přidejte sůl, žloutky rozmíchané s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek. Zpracujte v těsto a přimíchejte na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto nechte vykynout, rozkrájejte na díly a rozválejte na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm. Vložte do mírně osolené vařící vody na 20 – 25 minut. Během varu knedlíky asi pětkrát obraťte.

Svíčková jako od babičky
Zatímco knedlíky hodnotila odborná porota, svíčkové omáčky a regionální pivo ochutnávali návštěvníci. U 12 stolů s krémovou omáčkou tak byla opravdová tlačenice. Omáčky se lišily přidaným množstvím smetany (kysané nebo sladké), kořenové zeleniny, způsobem zpracování, užitým kořením, konzistencí, krémovostí, pikantností a vším tím, co dělá omáčku dobrou. Jedno ale měly společné, podle návštěvníku chutnaly všechny jako od babičky.

A kdo tedy vlastně vyhrál?
Soutěž o nejlepší český houskový knedlík:

  1. Jakub Chýna, Hotel InterContinental
  2. Jaroslav Šmerda, SODEXHO
  3. Martin Trachta, Hotel Vladař

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku:

  1. Jaroslav Beránek, Orea hotel Monty, Mariánské lázně
  2. Pavel Šafránek, restaurace Foodoo, Praha 8
  3. Ondřej Dvořák, restaurace La Cave, hotel Dvořák, Tábor

Soutěž o nejlepší regionální pivo:

  1. Dagmar Vlková, Měšťanský pivovar Strakonice
  2. Ladislav Klazar, Pivovar Nová Paka
  3. Pavel Kořínek, Pivovar Náchod

Více o soutěži si můžete přečíst v článku Kdo dnes uvaří nejlepší knedlík?

Související články

Jak na krájení knedlíků
  • Tipy a triky

Jak na krájení knedlíků

Knedlíky jsou pro každého kuchaře výzvou. Jednou z věcí, které mohou celou vaši práci pokazit je závěrečné krájení. Zajímává vás, jak je úhledně naporcovat? ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit