Středeční večer patřil v pražském hotelu InterContinental knedlíkům, svíčkové a pivu. Kuchaři vařili, hosté i porota ochutnávali a všechny zajímalo, kdo vyhraje druhý ročník soutěže o ten nejlepší český houskový knedlík, kdo uvařil tu nejlepší svíčkovou a kdo přijel s tím nejlepším regionálním pivem.
Porotě, v níž zasedli mimo jiné ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a senátor Jiří Dienstbier, předložilo suchý houskový knedlík připravený podle vlastního receptu na 14 kuchařů. Hodnotil se vzhled, vůně, chuť, konzistence i celkový dojem. „Nezávidím jim to ochutnávání. Suché knedlíky nemají žádnou chuť,“ politoval porotu Filip Novák z Eurestu. Vítězem se stejně jako loni stal učeň z hotelu InterContinental.
Organizátoři i vítězové zachraňují český houskový knedlík
Podle předsedy poroty Miroslava Kubce je soutěž oslavou knedlíku a české kuchyně. „Chceme, aby se česká kuchyně zvýrazňovala, zviditelňovala. Děláme to na její podporu,“ řekl. „Chceme ukázat, že český houskový knedlík není to, co hospody kupují z velkovýroby. Je potřeba obnovit kvalitu českého houskového knedlíku,“ dodal o smyslu soutěže Dienstbier.
Recept na vítězný knedlík:
- 310 gramů mléka
- 10 gramů droždí
- 425 gramů hrubé mouky
- 10 gramů žloutků
- 10 gramů soli
- 90 gramů žemle.
Z trochy vlažného mléka, droždí a mouky připravte řidší kvásek a nechte jej vykynout. Mouku prosijte (trochu si odeberte na vyválení knedlíků). Přidejte sůl, žloutky rozmíchané s trochou mléka, zbytek vlažného mléka a kvásek. Zpracujte v těsto a přimíchejte na kostičky nakrájenou žemli. Hotové těsto nechte vykynout, rozkrájejte na díly a rozválejte na podlouhlé šišky o délce asi 20 cm. Vložte do mírně osolené vařící vody na 20 – 25 minut. Během varu knedlíky asi pětkrát obraťte.
Svíčková jako od babičky
Zatímco knedlíky hodnotila odborná porota, svíčkové omáčky a regionální pivo ochutnávali návštěvníci. U 12 stolů s krémovou omáčkou tak byla opravdová tlačenice. Omáčky se lišily přidaným množstvím smetany (kysané nebo sladké), kořenové zeleniny, způsobem zpracování, užitým kořením, konzistencí, krémovostí, pikantností a vším tím, co dělá omáčku dobrou. Jedno ale měly společné, podle návštěvníku chutnaly všechny jako od babičky.
A kdo tedy vlastně vyhrál?
Soutěž o nejlepší český houskový knedlík:
- Jakub Chýna, Hotel InterContinental
- Jaroslav Šmerda, SODEXHO
- Martin Trachta, Hotel Vladař
Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku:
- Jaroslav Beránek, Orea hotel Monty, Mariánské lázně
- Pavel Šafránek, restaurace Foodoo, Praha 8
- Ondřej Dvořák, restaurace La Cave, hotel Dvořák, Tábor
Soutěž o nejlepší regionální pivo:
- Dagmar Vlková, Měšťanský pivovar Strakonice
- Ladislav Klazar, Pivovar Nová Paka
- Pavel Kořínek, Pivovar Náchod
Více o soutěži si můžete přečíst v článku Kdo dnes uvaří nejlepší knedlík?