Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krakonošovy uzené knedlíky

Krakonošovy uzené knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4275 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 516 g
Tuky 123 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahůdka z hor

Suroviny

uzené maso 400 g
mouka pšeničná hrubá 300 g
mléko 200 ml
vejce 4 ks
rohlíky 6 ks
starší, nakrájené najemno, usušené v troubě
sůl
pepř
muškátový oříšek
cibule 1 ks
velká, jemně nakrájená
sádlo 2 PL
petrželka hrst
jemně nasekaná
1. Uzené maso pokrájejte na kostičky, v míse smíchejte s rohlíky a moukou. Přidejte mléko, vejce, petrželku, sůl a koření. Dejte vařit hrnec vody.

2. Na sádle osmažte cibulku a přidejte ji do těsta. Všechny přísady smíchejte a nechte chvilku odpočinout. Navlhčenýma rukama utvořte koule velikosti tenisáku; vařte je půl hodiny. Vyjměte pomocí dírkované či drátěné naběračky a vidličkou propíchejte, aby mohla uniknout pára.

Domácí tipy Eriky Smékalové :
✶ Knedlíky s uzeným masem jsou samy o sobě syté jídlo, ale tatínek je podává ještě s cibulkou osmaženou na sádle a dušeným sladkokyselým zelím.

✶ Když tvarujete koule, hodně je rukama pěchujte, aby byly pevné a při vaření se nerozpadávaly.

✶ Kromě petrželky můžete použít i jiné koření – v Krkonoších je velmi oblíbený například libeček, připomínající polévkové koření. Vyloženě elegantní vůni dodá zase tymián.

✶ Na tenhle typ knedlíků nemusí rezignovat ani vegetariáni. Místo uzeného do nich můžete dát buď větší množství cibulky, nebo třeba kostičky cukety.

✶ Až třetinu mouky lze nahradit moukou hrubou celozrnnou, žitnou nebo špaldovou. Jsou k mání v široké síti supermarketů i samoobsluh a obchodech se zdravou výživou.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.45

Anonym

Nemám ke knedlíkům vztah a nikdy jsem žádné nevařila, ale tyhle vypadaly tak lákavě, že jsem se do nich i když s obavami pustila. Rovnou jsem udělala maso i vege verzi a úspěch byl veliký. Příště už je s klidem zařadím do osvědčených receptů a předložím přátelům. Díky Krakonoši :-)

Eva Pasková

Tento recept byl pro mě skutečným překvapením. Manžel má proti podobným knedlíkům předsudky, ale Krakonošův recept si jej podmanil! Knedlíkům neublížilo ani zamražení. Je to dobrota! :)

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit