0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krakonošovy uzené knedlíky

krkonosske knedliky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Krakonošovy uzené knedlíky

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4275 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 516 g
Tuky 123 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahůdka z hor.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 300 g
mléko 200 ml
vejce 4 ks
rohlíky 6 ks
starší, nakrájené najemno, usušené v troubě
sůl
pepř
muškátový oříšek
cibule 1 ks
velká, jemně nakrájená
sádlo 2 PL
petrželka hrst
jemně nasekaná

Postup

1

Uzené maso pokrájejte na kostičky, v míse smíchejte s rohlíky a moukou. Přidejte mléko, vejce, petrželku, sůl a koření. Dejte vařit hrnec vody.

2

Na sádle osmažte cibulku a přidejte ji do těsta. Všechny přísady smíchejte a nechte chvilku odpočinout.

3

Navlhčenýma rukama utvořte koule velikosti tenisáku; vařte je půl hodiny. Vyjměte pomocí dírkované či drátěné naběračky a vidličkou propíchejte, aby mohla uniknout pára.

Domácí tipy Eriky Smékalové :

  • Knedlíky s uzeným masem jsou samy o sobě syté jídlo, ale tatínek je podává ještě s cibulkou osmaženou na sádle a dušeným sladkokyselým zelím.
  • Když tvarujete koule, hodně je rukama pěchujte, aby byly pevné a při vaření se nerozpadávaly.
  • Kromě petrželky můžete použít i jiné koření – v Krkonoších je velmi oblíbený například libeček, připomínající polévkové koření. Vyloženě elegantní vůni dodá zase tymián.
  • Na tenhle typ knedlíků nemusí rezignovat ani vegetariáni. Místo uzeného do nich můžete dát buď větší množství cibulky, nebo třeba kostičky cukety.
  • Až třetinu mouky lze nahradit moukou hrubou celozrnnou, žitnou nebo špaldovou. Jsou k mání v široké síti supermarketů i samoobsluh a obchodech se zdravou výživou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.45

Anonym

Nemám ke knedlíkům vztah a nikdy jsem žádné nevařila, ale tyhle vypadaly tak lákavě, že jsem se do nich i když s obavami pustila. Rovnou jsem udělala maso i vege verzi a úspěch byl veliký. Příště už je s klidem zařadím do osvědčených receptů a předložím přátelům. Díky Krakonoši :-)

Eva Pasková

Tento recept byl pro mě skutečným překvapením. Manžel má proti podobným knedlíkům předsudky, ale Krakonošův recept si jej podmanil! Knedlíkům neublížilo ani zamražení. Je to dobrota! :)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč