Hrnečkové knedlíky

Hrnečkové knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1878 kcal
Bílkoviny 75 g
Cukr 291 g
Tuky 36 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oldřich Sahajdák nám prozradil recept na českou klasiku vylepšenou jemnou karotkou.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
mléko 250 ml
vejce 2 ks
rohlíky 2 ks
starší
mrkev 2 PL
strouhaná
sůl 1 ČL
sádlo
na vymazání hrníčků
Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.

2 Do mísy k mléku přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec karotku a kostičky z rohlíku. Těsto nechte chvilku odpočívat.
 
3 Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).

4. V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, uveďte do varu vodu. Naplněné hrníčky překryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte tak půl hodiny.
 

ŠÉFKUCHAŘOVY DOMÁCÍ TIPY: 

  • Hrníčkové knedlíky se dají samozřejmě vařit i v silnostěnných sklenkách. Podmínkou jsou jen rovné, nikoli zkosené stěny, aby se knedlík uvařil rovnoměrně.
  • Než knedlíky vyklopíte z hrnečku, nechte je trochu vychladnout a nožem je opatrně uvolněte od okrajů. Pak půjde vyklápění snadno.
  • Na vymazání je ideální sádlo: dobře přilne ke stěnám a hotové knedlíky díky němu půjdou lépe ven. 
  • Voda v kastrolu by měla vařit rovnoměrně a nepříliš prudce. Po uplynutí doporučované půlhodiny otestujte špejlí, zda jsou knedlíky už uvařené (neměly by na ní ulpět kousky vlhkého těsta).

Komentáře

Anonym

Musím povedať, že je to výborný recept. Nezohnali sme žemľovú knedľu ku pečenej kačici a kapuste. Vyzeralo to, že budeme obed jesť s chlebom. Našťastie som si spomenula, že dáky recept mám a tak ho teda vyskúšam. V najhoršom by sa to nepodarilo. Mám totiž nedôveru ku knedliam mojej výroby.No ale toto sa mi podarilo úplne jednoducho a bolo to famózne. Všetci pri stole vzdychali aké sú dobré. Ďakujem

Anonym

včera som ich skúšala, sú fantastické, len sa tak po nich zaprášilo. výborné sú aj s troškou opečenej slaninky a petržlenkou

Anonym

Místo vaření ve vodě lze použit mikrovlnou troubu.Vše zůstává stejné, ale hrnky vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 7 min.

Anonym

Knedlíčky byly opravdu užesné!!!!! Doporučuji hrníčky vymazat silnější vrstvou tuku...napoprvé se mi knedlíčky přichytily ke dnu a potrhaly se....a doba vaření určitě záleží na tlouštce hrníčku. Musela jsem je vařit asi 45minut. Jsou to nejlahodnější knedlíky, co jsem kdy jedla.

Anonym

jsou super, dělala jsem je bez rohlíků a moic dobré.

Anonym

Jsou opravdu výborné. Vyzkoušela jsem jich už víc, ale tyhle jsou nej. Jenom jsem dala mouku půl na půl s pohohrubou a výsledek byl vynikající, nejsou tak tuhé.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit