0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hrnečkové knedlíky
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 33
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1878 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 291 g
Tuky 36 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oldřich Sahajdák nám prozradil recept na českou klasiku vylepšenou jemnou karotkou. Hrnečkové knedlíky přidáním další ingredience získají na lehkosti a zajímavé chuti. 

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 250 g
mléko 250 ml
vejce 2 ks
rohlíky 2 ks
starší
mrkev 2 PL
strouhaná
sůl 1 ČL
sádlo
na vymazání hrníčků

Postup

1
Žloutky oddělte od bílků. Mléko vlijte do mísy, přidejte sůl i žloutky a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky nakrájejte na co nejdrobnější kostičky.
    2
    Do mísy k mléku přisypte mouku, opatrně vmíchejte sníh a nakonec karotku a kostičky z rohlíku. Těsto nechte chvilku odpočívat.
      3
      Hrníčky dobře vytřete tukem a naplňte asi do tří čtvrtin těstem (směs během vaření získá na objemu).
        4
        V širším kastrolu, do něhož se hrnečky pohodlně vejdou, uveďte do varu vodu. Naplněné hrníčky překryjte alobalem a postavte je do kastrolu – voda by měla dosahovat asi do poloviny jejich výšky a měla by jen jemně perlit. Vařte tak půl hodiny.

          ŠÉFKUCHAŘOVY DOMÁCÍ TIPY: 

          • Hrníčkové knedlíky se dají samozřejmě vařit i v silnostěnných sklenkách. Podmínkou jsou jen rovné, nikoli zkosené stěny, aby se knedlík uvařil rovnoměrně.
          • Než knedlíky vyklopíte z hrnečku, nechte je trochu vychladnout a nožem je opatrně uvolněte od okrajů. Pak půjde vyklápění snadno.
          • Na vymazání je ideální sádlo: dobře přilne ke stěnám a hotové knedlíky díky němu půjdou lépe ven. 
          • Voda v kastrolu by měla vařit rovnoměrně a nepříliš prudce. Po uplynutí doporučované půlhodiny otestujte špejlí, zda jsou knedlíky už uvařené (neměly by na ní ulpět kousky vlhkého těsta).

          Související články

          Jak uvařit ty nejlepší knedlíky? V páře!
          • Jak na to

          Jak uvařit ty nejlepší knedlíky? V páře!

          Dáváte přednost kupovaným knedlíkům, protože domácí se vám už několikrát nepovedly? Je pravda, že příprava této nejoblíbenější české přílohy dokáže potrápit nejednu hospodyni. Neházejte ještě flintu do žita a vyzkoušejte je připravit v ...

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2005/3

          Komentáře

          Anonym

          Musím povedať, že je to výborný recept. Nezohnali sme žemľovú knedľu ku pečenej kačici a kapuste. Vyzeralo to, že budeme obed jesť s chlebom. Našťastie som si spomenula, že dáky recept mám a tak ho teda vyskúšam. V najhoršom by sa to nepodarilo. Mám totiž nedôveru ku knedliam mojej výroby.No ale toto sa mi podarilo úplne jednoducho a bolo to famózne. Všetci pri stole vzdychali aké sú dobré. Ďakujem

          Anonym

          včera som ich skúšala, sú fantastické, len sa tak po nich zaprášilo. výborné sú aj s troškou opečenej slaninky a petržlenkou

          Anonym

          Místo vaření ve vodě lze použit mikrovlnou troubu.Vše zůstává stejné, ale hrnky vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 7 min.

          Anonym

          Knedlíčky byly opravdu užesné!!!!! Doporučuji hrníčky vymazat silnější vrstvou tuku...napoprvé se mi knedlíčky přichytily ke dnu a potrhaly se....a doba vaření určitě záleží na tlouštce hrníčku. Musela jsem je vařit asi 45minut. Jsou to nejlahodnější knedlíky, co jsem kdy jedla.

          Anonym

          jsou super, dělala jsem je bez rohlíků a moic dobré.

          Anonym

          Jsou opravdu výborné. Vyzkoušela jsem jich už víc, ale tyhle jsou nej. Jenom jsem dala mouku půl na půl s pohohrubou a výsledek byl vynikající, nejsou tak tuhé.

          Apetit magazín

          STORY
          Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

          Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

          Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
          Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
          • Suroviny

          Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

          Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

          Obchod Apetit