Kynuté knedlíky vařené v ubrousku

Kynuté knedlíky vařené v ubrousku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 2 šišky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2481 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 463 g
Tuky 22 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kyprá výhra

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 500 g
plus trocha na poprášení
vejce 1 ks
droždí 10 g
cukr špetka
sůl 0.5 ČL
voda 250 ml
vlažná
rohlíky 2 ks
starší, nakrájené na kostičky
1. Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít.

2. Do mísy nasypte mouku, přidejte vajíčko, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky, poprašte moukou, zakryjte a nechte hodinu až dvě kynout.

3. Vyválejte dvě šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky (knedlík pak nebude mazlavý, ale krásně hladký) a na koncích zavažte. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut.
 
Domácí tipy
✶ Jelikož knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o centimetr dál. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor.

✶ Knedlík se dá vařit i zavěšený; ubrousek přivažte na rukojeť vařečky položené přes hrnec – usnadní to manipulaci. 

Komentáře

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit