Tak těmto knedlíkům říkáme kyprá výhra!
Suroviny
mouka pšeničná hrubá
500
g
plus trocha na poprášení
vejce
1
ks
droždí
10
g
cukr
špetka
sůl
½
ČL
voda
250
ml
vlažná
rohlíky
2
ks
starší, nakrájené na kostičky
Postup
1
Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít.
2
Do mísy nasypte mouku, přidejte vajíčko, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky, poprašte moukou, zakryjte a nechte hodinu až dvě kynout.
3
Vyválejte dvě šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky (knedlík pak nebude mazlavý, ale krásně hladký) a na koncích zavažte. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut.
Domácí tipy
- Jelikož knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o centimetr dál. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor.
- Knedlík se dá vařit i zavěšený; ubrousek přivažte na rukojeť vařečky položené přes hrnec – usnadní to manipulaci.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 9 lahodných receptů z kynutého těsta(9 receptů)
- Česká kuchyně: omáčky a knedlíky(26 receptů)
Komentáře
Anonym
31.08.2007 12:41
Apetit 3/05