Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Tajemství výroby slámového vína

Tajemství výroby slámového vína

Postup přípravy vína s výrazně sladkou chutí se po staletí nemění.
22. 11. 2012 | Autor: redakce Apetitu

Slámové víno se vyrábí z velmi vyzrálých hroznů, které se sklízejí na přelomu října a listopadu. Potom se suší na slámě či rohožích nebo rozvěšené na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se hrozny ponechají více než čtvrt roku, až sušením ztratí velké množství vody a zkoncentruje se v nich sladká šťáva. Usušené bobule by vám nejspíš připomněly velké rozinky. V této fázi výroby se vylisují a mošt se nechá zkvasit speciálními kvasinkami. Na konci celého zdlouhavého procesu je velmi sladké víno syté zlaté barvy s medovou chutí a vůní.

Slámové víno je kvůli náročnému způsobu výroby poměrně drahé, investice do něj se však vyplatí. Dokonale se hodí ke sladkým dezertům, plísňovým sýrům a zvěřině a jako digestiv po jídle podporuje trávení. Přesvědčte se o tom sami. Ve vánoční soutěži na Apetitonline.cz dnes můžete vyhrát jednu z pěti lahví slámového vína od společnosti Vinium.

REKLAMA

Přidat komentář