Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství výroby slámového vína

víno
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Postup přípravy vína s výrazně sladkou chutí se po staletí nemění.

Slámové víno se vyrábí z velmi vyzrálých hroznů, které se sklízejí na přelomu října a listopadu. Potom se suší na slámě či rohožích nebo rozvěšené na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se hrozny ponechají více než čtvrt roku, až sušením ztratí velké množství vody a zkoncentruje se v nich sladká šťáva. Usušené bobule by vám nejspíš připomněly velké rozinky. V této fázi výroby se vylisují a mošt se nechá zkvasit speciálními kvasinkami. Na konci celého zdlouhavého procesu je velmi sladké víno syté zlaté barvy s medovou chutí a vůní.

Slámové víno je kvůli náročnému způsobu výroby poměrně drahé, investice do něj se však vyplatí. Dokonale se hodí ke sladkým dezertům, plísňovým sýrům a zvěřině a jako digestiv po jídle podporuje trávení. Přesvědčte se o tom sami. Ve vánoční soutěži na Apetitonline.cz dnes můžete vyhrát jednu z pěti lahví slámového vína od společnosti Vinium.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...