Evropská komise se chystá oživit trh s růžovými víny. To se ale nelíbí provensálským vinařům, kteří proti plánům EU povolit výrobu růžového vína mícháním červeného a bílého hlasitě protestují. Podle Francouzů jde přinejmenším o znesvěcení tradičního, byť dražšího výrobního postupu, při kterém se červené hrozny drtí poměrně krátkou dobu. Pokud návrh projde, bude pro nás jako spotřebitele nákup růžových vín o něco náročnější. Bez důkladného prostudování etikety nám bude hrozit, že si domů místo kvalitního rosé odneseme domů víno řezané, tedy mix červeného a bílého vína.
Tradiční způsob výroby není jednoduchý - používají se červené hrozny, z nichž se dělá i červené víno. Při lisování se hrozny drtí jen krátkou dobu, záměrem je totiž získat nápoj s co největším aromatem a co nejmenším zbarvením tekutiny. Kritizovaný postup ‚řezání‘ červeného s bílým je oproti standardnímu postupu podstatně levnější. Úspěšně už se zabydlel u australských, jihoafrických a kalifornských vín. Podle vinařů v Provence ale může zavedení nového způsobu ohrozit jejich postavení na trhu a způsobit ve vinařském odvětví prudký úbytek pracovních míst.
Evropská komise se proti obvinění z ‚legalizace pančování vína‘ brání tvrzením, že usiluje o udržení konkurenceschopnosti na globálním trhu. 75 procent z celkového objemu vyprodukovaného růžového vína ve světě totiž pochází z EU, z toho 28 procent je z Francie. Komise chce vinařům vyjít vstříc a zavést speciální označení pro francouzské rosé, které zůstane ‚autentické‘. Vína vyrobena mícháním červeného a bílého chce zase označovat jako řezaná nebo tradiční, jak důrazně požadoval francouzský ministr zemědělství Michel Barnier. Vinařům se to ale zdá málo, protože to podle nich u nakupujících jen vyvolá zmatek. Chtějí proto, aby se pro červeno-bílé směsi vybral úplně jiný název než rosé.
S návrhem přišlo ‚vypočítavé‘ Španělsko
Vinaře také trápí, že změna pravidel otřese jejich dosud pevným postavením ve světě růžových vín. Trh s rosé zatím údajně úspěšně odolává i současné ekonomické krizi, která se projevuje celosvětově nižší poptávkou. V posledních letech francouzští vinaři kladli důraz na kvalitu svých vín a zastávají názor, že se jim již trochu podařilo spotřebitele poučit o tom, že rosé není mezi víny nikterak podřadné.
Prohlášení komise, že se k tomuto kroku odhodlala na základě žádosti federace evropských vinařů, vzbuzuje u Francouzů podezření, že o výrobě růžového vína usilují severské státy s jinak nevyhovujícím podnebím pro pěstování kvalitní vinné révy. A Španělsko má podle nich zase nadbytek levného bílého vína, kterého by se takto mohlo šikovně zbavit.