Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak vybrat správné víno k jídlu?

Jak vybrat správné víno k jídlu?

Základní pravidlo, které znaly již naše babičky, zní: k červenému masu červené, k drůbežímu a rybám bílé. Tak jednoduché to ale není.
16. 5. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Jaké víno k předkrmu?

Obecně platí, že k lehčím jídlům by měla být servírována lehčí vína, ta mají obsah alkoholu mezi 10–12 procenty. Takže například k chřestu se báječně hodí německý ryzlink či italské chardonnay, červené víno či sladší bílé víno by totiž jemnost lehkého pokrmu mohly potlačit. K chuťově výraznějším masovým předkrmům jako paštika či pikantní klobásky podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin, například frankovku.

A jaké k hlavnímu jídlu?

K hlavnímu jídlu dává většina lidí přednost sušším vínům – ta totiž povzbuzují chuť k jídlu a chutnají poměrně neutrálně.  Kuchaři většinou tvrdí, že nejlepší je k jídlu popíjet ten druh vína, který jsme použili při jeho přípravě. A v zásadě mají pravdu. Kyselejší omáčky, dochucené například citronem, se skvěle hodí k vínům s vyšším obsahem kyselin. Chuťově výrazné slané omáčky můžete naopak zjemnit vínem se sladší příchutí. Vepřové maso doplňte mladším červeným vínem s nižším obsahem kyselin. Ke drůbežímu nářezu se hodí výraznější bílé víno. K plodům moře vybíráme velmi jemná a lehká vína, hodí se nejen bílá, ale i růžová.

Dezerty a sýry

K zákusku můžete podávat výrazná sladší vína, ty totiž sladkou chuť krásně rozvinou, zatímco suchá vína se s dezerty chuťově rozcházejí.

Všichni víme, že k červeným vínům se skvěle hodí sýry. Mějte ale na paměti, že příliš silné vyzrálé sýry mohou chuť jemnějšího vína přehlušit. Aromatické sýry proto raději servírujte se silnějšími suchými víny se zemitějším odstínem.

REKLAMA

Přidat komentář