0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybrat správné víno k jídlu?

Jak vybrat správné víno k jídlu?
sdílet:
Základní pravidlo, které znaly již naše babičky, zní: k červenému masu červené, k drůbežímu a rybám bílé. Tak jednoduché to ale není.

Jaké víno k předkrmu?

Obecně platí, že k lehčím jídlům by měla být servírována lehčí vína, ta mají obsah alkoholu mezi 10–12 procenty. Takže například k chřestu se báječně hodí německý ryzlink či italské chardonnay, červené víno či sladší bílé víno by totiž jemnost lehkého pokrmu mohly potlačit. K chuťově výraznějším masovým předkrmům jako paštika či pikantní klobásky podáváme mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin, například frankovku.

A jaké k hlavnímu jídlu?

K hlavnímu jídlu dává většina lidí přednost sušším vínům – ta totiž povzbuzují chuť k jídlu a chutnají poměrně neutrálně.  Kuchaři většinou tvrdí, že nejlepší je k jídlu popíjet ten druh vína, který jsme použili při jeho přípravě. A v zásadě mají pravdu. Kyselejší omáčky, dochucené například citronem, se skvěle hodí k vínům s vyšším obsahem kyselin. Chuťově výrazné slané omáčky můžete naopak zjemnit vínem se sladší příchutí. Vepřové maso doplňte mladším červeným vínem s nižším obsahem kyselin. Ke drůbežímu nářezu se hodí výraznější bílé víno. K plodům moře vybíráme velmi jemná a lehká vína, hodí se nejen bílá, ale i růžová.

Dezerty a sýry

K zákusku můžete podávat výrazná sladší vína, ty totiž sladkou chuť krásně rozvinou, zatímco suchá vína se s dezerty chuťově rozcházejí.

Všichni víme, že k červeným vínům se skvěle hodí sýry. Mějte ale na paměti, že příliš silné vyzrálé sýry mohou chuť jemnějšího vína přehlušit. Aromatické sýry proto raději servírujte se silnějšími suchými víny se zemitějším odstínem.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit