Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Ozubené kolečko je kvalita prověřená tradicí

pexels-pixabay
ZDROJ: pexels-pixabay
sdílet:

Některé potraviny jsou tak specifické a výjimečné, že si zaslouží speciální metál. Jedním z takových je označení Zaručená tradiční specialita. Ta platí na evropské úrovni a vypadá jako ozubené kolo. Víte, které české uzeniny se touto známkou můžou chlubit?

Logem Zaručené tradiční speciality se nemůže pyšnit jen tak každý produkt. Je zapotřebí, aby se o jeho udělení nejdřív zasadili výrobci, potravina sama pak musí splňovat několik podmínek.

  • Jednou z nich je, že se vyrábí tradičním způsobem a má za sebou minimálně 30letou historii. 
  • Další pak, že se připravuje podle pevně dané receptury a postupů, které se předávají z generace na generaci.
  • Na rozdíl od sesterských evropských ochranných známek, jako jsou Chráněné zeměpisné označení a Chráněné označení původu, je v případě Zaručené tradiční speciality jedno, kde se produkt vyrábí.
logo zts
ZDROJ: eagri.cz

Hotový výrobek se totiž musí vyjímat mezi ostatními svou zvláštní povahou a úspěšně projít byrokratickým schvalovacím řízením v Evropské komisi.

Aby se totiž vůbec pečeť mohla na výrobek dostat, musí se o něj oficiálně požádat na úrovni členského státu EU a projít registračním řízením.

Které českým uzeniny ozubené kolo mohou nést?

  • Tradiční lovecký salám. Ano, je to tak, lovecký salám uspěl v registračním klání a může nést logo na svém obalu za dodržení receptury a parametrů, které si sami čeští výrobci nastavili. V obchodech na něj ovšem nenarazíme. Aby mohl salám nést evropské logo, musí se mimo jiné na výrobu 100 gramů salámu použít 140 gramů masa, které se při výrobě vysuší.
  • Spišské párky. Jeho přesnému popisu se věnuje evropské nařízení. Patří do nich vepřové i hovězí maso, plní se do skopových střívek a charakterizuje je typická červená barva po použití papriky. Maximální obsah tuku je 24 %.
  • Tradiční špekáčky. Poznáte je podle toho, že se kolem nich vine šňůrka. Patří do nich vepřové i hovězí maso, třetinu hmotnosti pak tvoří kousky slaniny. Receptura udává, že do nich patří česnek, pepř a muškátový oříšek.
  • Pražská šunka. Od ostatních šunek se liší výběrem a opracováním masa. Speciální charakteristikou je také poměr vepřové kýty a láku, z pohledu kategorizace jde o šunku nejvyšší jakosti. Po tepelném zpracování se šunka ještě zaudí.
  • Liptovský salám. Zajímavé na něm je, že je kořeněný zázvorem, muškátovým oříškem a květem. Vyrábí se z hovězího, vepřového masa a slaniny.

TIP

Suchý salám či šunku nakrájíte na tenko jenom s dobře nabroušeným nožem. Potřebnou ostrost a výsledek tenkého plátku zajistí nože Catler ze série DMS. Jde o japonské nože z damascénské oceli, které jsou vyráběny stejnou technologií jako samurajské meče. Čepel tvoří sedmdesát vrstev tvrdé a měkké oceli. Dovedou proto krájet, sekat, porcovat i filetovat všechny druhy potravin. Jen je třeba dát pozor na prsty.
 

Foto: Catler

Autor: Olga Šlesingrová

Obchod Apetit