Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ozubené kolečko je kvalita prověřená tradicí

Některé potraviny jsou tak specifické a výjimečné, že si zaslouží speciální metál. Jedním z takových je označení Zaručená tradiční specialita. Ta platí na evropské úrovni a vypadá jako ozubené kolo. Víte, které české uzeniny se touto známkou můžou chlubit?
23. 4. 2021 | Autor: Olga Šlesingrová

Logem Zaručené tradiční speciality se nemůže pyšnit jen tak každý produkt. Je zapotřebí, aby se o jeho udělení nejdřív zasadili výrobci, potravina sama pak musí splňovat několik podmínek.

Jednou z nich je, že se vyrábí tradičním způsobem a má za sebou minimálně 30letou historii. Další pak, že se připravuje podle pevně dané receptury a postupů, které se předávají z generace na generaci. Na rozdíl od sesterských evropských ochranných známek, jako jsou Chráněné zeměpisné označení a Chráněné označení původu, je v případě Zaručené tradiční speciality jedno, kde se vyrábí.

Hotový produkt se vyjímá mezi ostatními svou zvláštní povahou a na závěr úspěšně projde byrokratickým schvalovacím řízením v Evropské komisi. Aby se totiž vůbec pečeť mohla na výrobek dostat, musí se o něj oficiálně požádat na úrovni členského státu EU a projít registračním řízením. Které českým uzeniny ozubené kolo mohou nést?

Čočková polévka s párkem

Spousta muziky za málo peněz – tahle polévka je úplně jednoduchá, vystačí s minimem obyčejných surovin...

Tradiční lovecký salám. Ano, je to tak, lovecký salám uspěl v registračním klání a může nést logo na svém obalu za dodržení receptury a parametrů, které si sami čeští výrobci nastavili. V obchodech na něj ovšem nenarazíme. Aby mohl salám nést evropské logo, musí se mimo jiné na výrobu 100 gramů salámu použít 140 gramů masa, které se při výrobě vysuší.

Spišské párky. Jeho přesnému popisu se věnuje evropské nařízení. Patří do nich vepřové i hovězí maso, plní se do skopových střívek a charakterizuje je typická červená barva po použití papriky. Maximální obsah tuku je 24 %.

Tradiční špekáčky. Poznáte je podle toho, že se kolem nich vine šňůrka. Patří do nich vepřové i hovězí maso, třetinu hmotnosti pak tvoří kousky slaniny. Receptura udává, že do nich patří česnek, pepř a muškátový oříšek.

Pražská šunka. Od ostatních šunek se liší výběrem a opracováním masa. Speciální charakteristikou je také poměr vepřové kýty a láku, z pohledu kategorizace jde o šunku nejvyšší jakosti. Po tepelném zpracování se šunka ještě zaudí.

Liptovský salám. Zajímavé na něm je, že je kořeněný zázvorem, muškátovým oříškem a květem. Vyrábí se z hovězího, vepřového masa a slaniny.

TIP

Suchý salám či šunku nakrájíte na tenko jenom s dobře nabroušeným nožem. Potřebnou ostrost a výsledek tenkého plátku zajistí nože Catler ze série DMS. Jde o japonské nože z damascénské oceli, které jsou vyráběny stejnou technologií jako samurajské meče. Čepel tvoří sedmdesát vrstev tvrdé a měkké oceli. Dovedou proto krájet, sekat, porcovat i filetovat všechny druhy potravin. Jen je třeba dát pozor na prsty.
 

Autor obrázku: eagri.cz, Catler

Související

Červené fazole s uzeninou

Popis receptu: 
dobrůtka

Král všech táboráků: Špekáček

Buřtíky, které se nad plamenem umějí rozvinout jako růžičky, u nás mají dlouhou tradici. Jejich chuť se může lišit...

Přidat komentář