Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Štěpánská kachna

Na rozdíl od ostatních národů Češi za svoji tradiční kuchyni moc nebojují a spíše ji pomlouvají. „Tradiční česká kuchyně je tučná, nezdravá a nudná,“ jsou ta nejčastější tvrzení. To však tvrdí jen ti, kteří ji vůbec neznají!
18. 11. 2019 | Autor: Komerční prezentace

Kdyby se tihle pesimisté s naší tradiční regionální kuchyní více seznámili, zjistili by, že česká kuchyně je nejen zdravá, ale také jedna z nejrozmanitějších na světě. A jestli je tučná? Ano, ale ta sváteční, která byla na stolech vždy jen o nedělích a o svátcích, a tak je to všude ve světě. O svátcích si i ti nejchudší dopřávali nějaké ty tučnější dobroty, a nebylo tomu jinak ani o Vánocích. Kromě Štědrého dne, který má své menu jasně dané, a Božího hodu, kdy se většinou dojídají dobroty z minulého dne, je tu svátek svatého Štěpána, který patří většinou rodinným návštěvám. Čím ale uctít hosty? Tradičně ke svátku svatého Štěpána patří na stůl pečená drůbež, nejoblíbenější je u nás kachna. Klasiku se zelím a knedlíkem zná každý, ale proč nezkusit uvařit i některou z regionálních kachních specialit?

Pro více inspirace českou regionální kuchyní navštivte www.czechspecials.cz. Na stránkách projektu Czech Specials – Ochutnejte Česko najdete nejen zajímavé receptury, ale i seznam certifikovaných restaurací. Modré logo na dveřích mohou nosit jen ty restaurace, které dobře vaří českou kuchyni!

 

 

Kachna pečená na ovoci se zázvorovým zelím & karlovarské knedlíky

Tahle západočeská regionální specialita vaše hosty určitě příjemně překvapí. Servíruje se s výtečnou ovocnou omáčkou, jemným karlovarským knedlíkem a pikantním zelím. Ovoce lze samozřejmě libovolně obměňovat, výborné jsou i hrušky nebo švestky.

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ PEČENÍ 2 HODINY ■ PRO 4 OSOBY ■ SNADNÉ

Ingredience

  • 1 kachna o váze cca 2 kg
  • sůl
  • kmín celý
  • 2 lžíce medu
  • 2 jablka
  • 1 pomeranč
  • hrst rozinek
  • snítka rozmarýnu na ozdobu

 

NA ZÁZVOROVÉ ZELÍ

  • 1/2 hlávky bílého nebo červeného zelí
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru o velikosti palce
  • 125 g másla
  • 200 ml bílého vína
  • 1 velké jablko
  • sůl

 

NA JEMNÉ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY

  • 1 kg světlého pečiva
  • 250–300 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 hrsti nasekané petrželky kudrnky
  • sůl
  • špetka muškátového květu

 

Postup

1. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Kachnu osolíme, okmínujeme a potřeme medem. Pečeme asi 2 hodiny spolu s oloupaným ovocem, nakrájeným na osminky, a s rozinkami. Poléváme výpekem a trochou vroucí vody. Z výpeku odvařením připravíme šťávu.

2. Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném másle vše orestujeme do rozvonění, podlijeme vínem a podusíme do změknutí. Na závěr k zelí nastrouháme oloupané jablko a dochutíme solí.

3. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě vysušit. Po vyjmutí z trouby ho zalijeme smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Balíme do fólie a vaříme v páře 15–20 minut dle velikosti. Podáváme s kachnou a zelím, zdobené snítkou rozmarýnu.

 

Pečená kachna s bramborovou nádivkou

Klasický recept našich babiček na pečenou kachnu není náročný na přípravu, ale na čas. Tajemství úspěchu spočívá v pozvolném pečení a odebírání jemného tuku. Ke kachně již nepodáváme žádnou přílohu, nahrazuje ji vláčná bramborová nádivka. Tato úprava kachny je specialitou ze severozápadních Čech.

PŘÍPRAVA 30 MINUT ■ PEČENÍ 3 HODINY ■ PRO 4 OSOBY ■ SNADNÉ

  • 1 kachna o váze cca 2 kg
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • mletá sladká paprika
  • pažitka na ozdobu

 

NA NÁDIVKU

  • 1,5 kg brambor
  • 2 cibule
  • 200 g kachních drůbků
  • kachní sádlo podle potřeby
  • 4 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sušená majoránka
  • 1 malá palice česneku

 

1. Kachnu očistíme, opláchneme, osušíme a asi hodinu před pečením osolíme na povrchu i zevnitř, potřeme utřeným česnekem, pepřem a paprikou.

2. Na nádivku oloupeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle. V míse necháme ustát a poté z nich slijeme vodu. Nadrobno pokrájíme cibuli a drůbky z kachny a v kastrůlku na rozpuštěném kachním sádle osmahneme (kromě jater, ta opečeme na pánvi zvlášť a nakrájíme na drobné kousky). Pak drůbky smícháme, přidáme nastrouhané brambory a za stálého míchání ještě několik minut podusíme. Poté necháme vychladnout, do nádivky přidáme rozšlehaná vejce, podle chuti osolíme a dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem.

3. Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme ji a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 2–3 hodiny dozlatova. Při pečení kachnu poléváme vypečeným sádlem a vodou. Pokud zbyla syrová nádivka, dáme ji do sádlem vymazané formy a 30 minut před koncem pečení ji dáme upéct do trouby ke kachně.

4. Kachnu podáváme s kousky nádivky a zdobíme pažitkou.

 

REKLAMA

Přidat komentář