Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kachna s brusinkovou nádivkou
Kachna s brusinkovou nádivkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kachna s brusinkovou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4754 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 487 g
Tuky 156 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kachnu nadíváme, protože se nás u stolu schází hodně. Nechte si na její přípravu dost času, pečte ji na malém ohni dlouho a zakrytou. Na závěr můžete kachnu polít trochou piva a odkrytou dopéct – bude krásně křupavá.

Suroviny

o hmotnosti asi 2 kg
Na nádivku
housky 9 ks
sušené brusinky 130 g
propláchnutné a osušené
petrželka 2 hrsti
nasekaná
vejce 8 ks
žloutky a bílky oddělené
mléko 150 ml
slanina 100 g
lze nahradit libovým uzeným, na kostičky
sůl
pepř
mletý nebo strouhaný
kmín 1 ČL
celý

Postup

1

Nejprve podle prvního a druhého obrázku vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet (viz první obrázek). Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu nastřihněte nebo vylomte (podle druhého obrázku). Odřezaný skelet vytáhněte spodkem a použijte ho třeba na polévku. Rozpalte elektrickou troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.

2

Připravte nádivku: v misce smíchejte brusinky, opraženou housku, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky uzeného, sůl a pepř a muškátový oříšek. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je přidejte ke zbytku nádivky.

příprava masa

 
3

Troubu ztlumte na 180/160 stupňů. Nádivkou napěchujte kachnu (viz třetí obrázek) a sešijte ji nebo spíchněte špejlemi (podle obrázku čtyři). Posypte kmínem a pečte přibližně jednu a půl až dvě hodiny dozlatova; kachnu občas přelijte uvolněnou šťávou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte – kachna by se měla dusit, nikoli smažit.

uzavření kachny

Tip na obměnu 
Kachnu s nádivkou ještě můžete vylepšit vepřovým masem. Celou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na pánvi tak, aby chytila zlatou barvu. Kachnu naplňte přibližně polovinou nádivky, dovnitř vložte opečenou panenku a dokončete nadívání. Doba pečení se přiblíží ke dvěma hodinám.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

06.12.2008 20:51
Ahoj, kachnu jsem jeste nikdy nevykostoval. V galerii jsem taky nenasel dalsi obrazky, jak na to. Mato k tomu fotky nebo video? Muzu tu kachnu nechat nevykostenou? Diky
05.01.2008 09:47
Recept se nachází v č.12/06, str.65
27.12.2007 15:04
Kachna je opravdu skvělá, jen se po ní zaprášilo.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...