26. prosinec je zasvěcen svatému Štěpánovi. U nás byl tradičně spojen s koledníky, kteří obchází dům od domu a žádají drobné dárky.
Historie koledování sahá až do 13. století, autorství první koledy je podle legendy připisováno Františku s Assisi. Tento zvyk už u nás téměř vymizel, ale dříve patřil ke zvyklostem vánočních svátků. Obdarovat koledníka bylo věcí cti a i ten největší lakomec hodil do pytle či košíku alespoň pár jablek.
Ti štědřejší dávali mouku, ořechy, med nebo luštěniny. Kromě písní předváděli koledníci i krátká vánočně laděná představení.
Co uvařit na Štěpána?
Kromě Štědrého dne, který má své menu jasně dané, a Božího hodu, kdy se většinou dojídají dobroty z minulého dne, je tu svátek svatého Štěpána, který patří většinou rodinným návštěvám. Čím ale uctít hosty?
- Tradičně ke svátku svatého Štěpána patří na stůl pečená drůbež, nejoblíbenější je u nás kachna. Klasiku se zelím a knedlíkem zná každý, ale proč nezkusit uvařit i některou z regionálních kachních specialit?
Kachna pečená na ovoci se zázvorovým zelím & karlovarské knedlíky
Tahle západočeská regionální specialita vaše hosty určitě příjemně překvapí. Servíruje se s výtečnou ovocnou omáčkou, jemným karlovarským knedlíkem a pikantním zelím. Ovoce lze samozřejmě libovolně obměňovat, výborné jsou i hrušky nebo švestky.
Ingredience
- 1 kachna o váze cca 2 kg
- sůl
- kmín celý
- 2 lžíce medu
- 2 jablka
- 1 pomeranč
- hrst rozinek
- snítka rozmarýnu na ozdobu
NA ZÁZVOROVÉ ZELÍ
- 1/2 hlávky bílého nebo červeného zelí
- 1 cibule
- kousek zázvoru o velikosti palce
- 125 g másla
- 200 ml bílého vína
- 1 velké jablko
- sůl
NA JEMNÉ KARLOVARSKÉ KNEDLÍKY
- 1 kg světlého pečiva
- 250–300 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- 2 hrsti nasekané petrželky kudrnky
- sůl
- špetka muškátového květu
Postup
- Troubu vyhřejeme na 180 °C. Kachnu osolíme, okmínujeme a potřeme medem. Pečeme asi 2 hodiny spolu s oloupaným ovocem, nakrájeným na osminky, a s rozinkami. Poléváme výpekem a trochou vroucí vody. Z výpeku odvařením připravíme šťávu.
- Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném másle vše orestujeme do rozvonění, podlijeme vínem a podusíme do změknutí. Na závěr k zelí nastrouháme oloupané jablko a dochutíme solí.
- Pečivo nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě vysušit. Po vyjmutí z trouby ho zalijeme smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Na závěr zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Balíme do fólie a vaříme v páře 15–20 minut dle velikosti. Podáváme s kachnou a zelím, zdobené snítkou rozmarýnu.
Pečená kachna s bramborovou nádivkou
Klasický recept našich babiček na pečenou kachnu není náročný na přípravu, ale na čas. Tajemství úspěchu spočívá v pozvolném pečení a odebírání jemného tuku. Ke kachně již nepodáváme žádnou přílohu, nahrazuje ji vláčná bramborová nádivka. Tato úprava kachny je specialitou ze severozápadních Čech.
- 1 kachna o váze cca 2 kg
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku, utřené
- mletá sladká paprika
- pažitka na ozdobu
NA NÁDIVKU
- 1,5 kg brambor
- 2 cibule
- 200 g kachních drůbků
- kachní sádlo podle potřeby
- 4 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sušená majoránka
- 1 malá palice česneku
- Kachnu očistíme, opláchneme, osušíme a asi hodinu před pečením osolíme na povrchu i zevnitř, potřeme utřeným česnekem, pepřem a paprikou.
- Na nádivku oloupeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle. V míse necháme ustát a poté z nich slijeme vodu. Nadrobno pokrájíme cibuli a drůbky z kachny a v kastrůlku na rozpuštěném kachním sádle osmahneme (kromě jater, ta opečeme na pánvi zvlášť a nakrájíme na drobné kousky). Pak drůbky smícháme, přidáme nastrouhané brambory a za stálého míchání ještě několik minut podusíme. Poté necháme vychladnout, do nádivky přidáme rozšlehaná vejce, podle chuti osolíme a dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem.
- Kachnu naplníme nádivkou, zašijeme ji a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 2–3 hodiny dozlatova. Při pečení kachnu poléváme vypečeným sádlem a vodou. Pokud zbyla syrová nádivka, dáme ji do sádlem vymazané formy a 30 minut před koncem pečení ji dáme upéct do trouby ke kachně.
- Kachnu podáváme s kousky nádivky a zdobíme pažitkou.
Zdroj: Apetit, Czechspecials