Andělská očka, známá taky jaki husarské knoflíky, jsou malé bochánky z křehkého těsta s náplní z ovocného džemu. Sušenky patří mezi klasické cukroví, a proto by neměly o Vánocích na stole rozhodně chybět. Potěší ovšem kdykoliv během roku.
Suroviny
Postup
Na křehké těsto smíchejte mouku s moučkovým cukrem a prosejte přes jemné síto do mísy. Přidejte vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Máslo nakrájejte na malé kostičky a smíchejte se surovinami, vše rychle prohněťte.
Žloutky zapracujte jako poslední. Vše uhněťte v kompaktní, hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 1 hodinu odležet v lednici.
Předehřejte troubu na 200°C. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho asi 10 minut mírně zahřát. Poté z něj vytvořte dlouhý váleček a rozdělte ho na 55–60 stejných kousků. Z každého kousku vytvořte malou kuličku a položte ji na plech vyložený pečicím papírem. Rukovětí válečku nebo vařečky do kuliček udělejte důlek.
Džem zahřívejte v hrnci, dokud není tekutý. Lžičkou naplňte důlky v těstu rozpuštěným džemem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut a poté nechte zcela vychladnout. Nakonec cukroví posypte trochou moučkového cukru. V dobře uzavřené nádobě vydrží několik týdnů.
NĚCO NAVÍC
Cukroví můžete plnit až po upečení. Pokud se vám džem v troubě trochu vypekl nebo chcete cukroví naplnit až po upečení, není to problém. Džem jednoduše zahřejte v hrnci, dokud není tekutý. Lžičkou ho pak nalijte do důlku a nechte andělská očka 3 hodiny zaschnout.
Fotografie a recept převzaty z Einfach backen.