Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Nenápadné cukroví během focení naprosto učarovalo celé redakci. Zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku! Jeden kousek totiž rozhodně nestačí... A víte co? Možná raději rovnou udělejte dvojitou dávku! 

Vydání: 2017/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení těsta
PT1M
Pečení 0:12 (1 dávka)
Cukroví

Ingredience

    • 120 g másla, změklého
    • 150 g krupicového cukru
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce mléka
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 150 g hladké mouky
    • 40 g kakaa holandského typu
    • špetka soli
    • 60 g loupaných lískových ořechů, najemno nasekaných (viz Něco navíc)

    NA NÁPLŇ

    • 90 g tmavé čokolády
    • 30 ml smetany ke šlehání
    • 20 g másla
    • 15ml Baileys nebo jiného oblíbeného alkoholu (Kahlua, amaretto, frangelico)

Příprava jídla

1 Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte žloutek, mléko a semínka vanilky. V jiné misce promíchejte mouku, kakao a sůl a směs prosejte přes jemné síto. Přidejte moučnou směs k máslové a míchejte a hněťte, dokud se nespojí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky a tvarujte z něj kuličky o průměru cca 2 cm. Každou kuličku vyválejte v sekaných oříšcích a položte na plech. Mezi kuličkami nechte alespoň 5 cm rozestup. Do každé kuličky vtlačte palec (nebo konec vařečky), čímž se zploští a vytvoří se v ní důlek. Pečte 10–12 minut, až budou sušenky pevné na dotek. Nechte vychladnout.

3 Čokoládu, smetanu a máslo opatrně zahřívejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se dokonale nespojí. Stáhněte a vmíchejte Baileys. Pomocí lžičky naplňte důlek v každé sušence krémem. Nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Máte-li jen neloupané lískové ořechy, krátce je opražte na pánvi, a když začnou vonět a uslyšíte šustění a praskání, nasypte je do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupku. Pak je nechte vychladnout a nasekejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ořechové hvězdičky s bílkovou polevou

Pohankové linecké karty s mandlemi

Košíčky s karamelovým krémem

Citronová kolečka podle Zdeňky Davidové

Nepečené arašídové kuličky

Stříkané cukroví

Máciny čokoládové řezy

Pečeme cukroví

Přidat komentář