0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

3.9 / 5. Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3797 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 305 g
Tuky 245 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadné cukroví během focení naprosto učarovalo celé redakci. Zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku! Jeden kousek totiž rozhodně nestačí... A víte co? Možná raději rovnou udělejte dvojitou dávku! 

Suroviny

máslo 120 g
změklé
krupicový cukr 150 g
žloutek 1 ks
mléko 2 PL
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 150 g
kakao holandského typu 40 g
sůl 1 špetka
lískové oříšky 60 g
loupané, najemno nasekané (viz Něco navíc)
Na náplň
tmavá čokoláda 90 g
smetana ke šlehání 30 ml
máslo 20 g
krémový likér 15 ml
Baileys nebo jiný oblíbený alkohol (Kahlua, amaretto, frangelico…)

1 Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte žloutek, mléko a semínka vanilky. V jiné misce promíchejte mouku, kakao a sůl a směs prosejte přes jemné síto. Přidejte moučnou směs k máslové a míchejte a hněťte, dokud se nespojí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky a tvarujte z něj kuličky o průměru cca 2 cm. Každou kuličku vyválejte v sekaných oříšcích a položte na plech. Mezi kuličkami nechte alespoň 5 cm rozestup. Do každé kuličky vtlačte palec (nebo konec vařečky), čímž se zploští a vytvoří se v ní důlek. Pečte 10–12 minut, až budou sušenky pevné na dotek. Nechte vychladnout.

3 Čokoládu, smetanu a máslo opatrně zahřívejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se dokonale nespojí. Stáhněte a vmíchejte Baileys. Pomocí lžičky naplňte důlek v každé sušence krémem. Nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Máte-li jen neloupané lískové ořechy, krátce je opražte na pánvi, a když začnou vonět a uslyšíte šustění a praskání, nasypte je do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupku. Pak je nechte vychladnout a nasekejte.

VIDEORECEPT:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit