Nenápadné cukroví během focení naprosto učarovalo celé redakci. Zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku! Jeden kousek totiž rozhodně nestačí... A víte co? Možná raději rovnou udělejte dvojitou dávku! Určitě čokoládové knoflíky s lískovými oříšky zmizí z vašeho talíře s vánočním cukrovím stejně rychle, jako ty naše.
Náš tip: Připravte si recept podle našeho video návodu
Suroviny
Postup
Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte žloutek, mléko a semínka vanilky. V jiné misce promíchejte mouku, kakao a sůl a směs prosejte přes jemné síto. Přidejte moučnou směs k máslové a míchejte a hněťte, dokud se nespojí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky a tvarujte z něj kuličky o průměru cca 2 cm.
Každou kuličku vyválejte v sekaných oříšcích a položte na plech. Mezi kuličkami nechte alespoň 5 cm rozestup. Do každé kuličky vtlačte palec (nebo konec vařečky), čímž se zploští a vytvoří se v ní důlek. Pečte 10–12 minut, až budou sušenky pevné na dotek. Nechte vychladnout.
Čokoládu, smetanu a máslo opatrně zahřívejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se dokonale nespojí. Stáhněte a vmíchejte Baileys. Pomocí lžičky naplňte důlek v každé sušence krémem. Nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.
NĚCO NAVÍC
Máte-li jen neloupané lískové ořechy, krátce je opražte na pánvi, a když začnou vonět a uslyšíte šustění a praskání, nasypte je do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupku. Pak je nechte vychladnout a nasekejte.