Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3978 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 333 g
Tuky 242 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenápadné cukroví během focení naprosto učarovalo celé redakci. Zmizelo jako mávnutím kouzelného proutku! Jeden kousek totiž rozhodně nestačí... A víte co? Možná raději rovnou udělejte dvojitou dávku! 

Suroviny

máslo 120 g
změklé
krupicový cukr 150 g
žloutek 1 ks
mléko 2 PL
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká 150 g
kakao 40 g
holandského typu
sůl špetka
lískové oříšky 60 g
loupané, najemno nasekané
Na náplň
čokoláda 90 g
tmavá
smetana 30 ml
ke šlehání
máslo 20 g
krémový likér 15 ml
nebo jiný oblíbený alkohol (Kahlua, Amaretto, Frangelico…)

1 Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte žloutek, mléko a semínka vanilky. V jiné misce promíchejte mouku, kakao a sůl a směs prosejte přes jemné síto. Přidejte moučnou směs k máslové a míchejte a hněťte, dokud se nespojí. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Z vychlazeného těsta odebírejte kousky a tvarujte z něj kuličky o průměru cca 2 cm. Každou kuličku vyválejte v sekaných oříšcích a položte na plech. Mezi kuličkami nechte alespoň 5 cm rozestup. Do každé kuličky vtlačte palec (nebo konec vařečky), čímž se zploští a vytvoří se v ní důlek. Pečte 10–12 minut, až budou sušenky pevné na dotek. Nechte vychladnout.

3 Čokoládu, smetanu a máslo opatrně zahřívejte ve vodní lázni a míchejte, dokud se dokonale nespojí. Stáhněte a vmíchejte Baileys. Pomocí lžičky naplňte důlek v každé sušence krémem. Nechte ztuhnout. Skladujte v chladu.

NĚCO NAVÍC
Máte-li jen neloupané lískové ořechy, krátce je opražte na pánvi, a když začnou vonět a uslyšíte šustění a praskání, nasypte je do utěrky a promněte, abyste z nich odstranili slupku. Pak je nechte vychladnout a nasekejte.

VIDEORECEPT:

Čokoládové knoflíky s lískovými oříšky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit