Příprava baskického spáleného cheesecaku je směšně jednoduchá a vůbec se nemusíte strachovat o to, zda se povede. Je přece spálený záměrně! Možná se ptáte, jestli může být něco spáleného dobré? Kladli jsme si stejnou otázku. Odpověď zní – může. Dokonce neskutečně dobré! Od chvíle, kdy jsme na sociálních sítích objevili tento cheesecake, jiný už nechceme.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte dvěma archy pečicího papíru. Nejdříve jeden pečlivě přitlačte ke dnu a ke stěnám a přebytek nechte viset přes okraj. Poté vložte další papír pootočený o 90° a opět důkladně přitlačte. Se záhyby si nedělejte starosti, dodají cheesecaku rustikální vzhled. Vyloženou formu postavte na plech.
V míse robotu šlehejte plochým nástavcem krémový smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a sůl na nízké otáčky, až bude směs zcela hladká, asi 3 minuty. Po jednom zašlehejte vejce, než přidáte další, vždy stěrkou setřete boky mísy. Přisypte mouku a šlehejte, dokud se směs nespojí.
Dál šlehejte na nízké otáčky a pomalu přilévejte smetanu. Jakmile je vše přidáno, stěrkou setřete boky mísy a pokračujte ve šlehání dál, dokud nebude směs zcela hladká a dobře spojená, dalších asi 30 sekund. Poté několikrát jemně poklepejte mísou o pult, aby ze směsi unikly všechny případné vzduchové bubliny. Těsto nalijte do připravené formy.
Pečte 45–55 minut, nebo až je cheesecake velmi nadýchaný a jeho povrch je tmavě hnědý, téměř spálený. Pokud povrch tmavne příliš, zakryjte ho volně alobalem a dopečte zakrytý. Vyjměte z trouby, položte formu s cheesecakem na mřížku a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Nelekejte se, dort se propadne. Poté ho uložte na minimálně 5 hodin do lednice, lépe ale přes noc.
Před podáváním vyjměte dort z formy a nakrájejte na porce.