0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lotuskový cheesecake

Lotuskový cheesecake
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Lotuskový cheesecake

4.5 / 5. Počet hodnocení: 34
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6353 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 571 g
Tuky 425 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert, který chce připravit den předem, aby stačil vychladnout a usadit se. Je ale neodolatelný. Lotusky (nebo také spekulky) jsou doslova návykové sušenky a tady se objeví hned dvakrát: v základu i jako pomazánka. Slast!

Suroviny

sušenky 250 g
lotusky či spekulky
máslo 85 g
rozpuštěné + na vymazání
Na náplň
krémový sýr 840 g
čerstvý, nejlépe philadelphia, o pokojové teplotě
zakysaná smetana 150 ml
o pokojové teplotě
krupicový cukr 300 g
škrob 3 PL
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1 citronu
NA DOKONČENÍ
Lotus pomazánka 3 PL
3 vrchovaté lžíce hotové pomazánky Lotus
smetana ke šlehání 400 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty
zakysaná smetana 50 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem lehce vymažte a pečicím papírem vyložte rozevíratelnou dortovou formu o průměru 23 cm.

2

Na sušenkový základ dejte sušenky do mixéru (dvě si ponechte na ozdobu) a rozmixujte (můžete je též podrtit válečkem v uzavíratelném sáčku). Přesypte je do mísy, přilijte máslo a promíchejte. Směs přesypte do připravené formy a upěchujte ke dnu a trochu i ke stěnám. Pečte 10–15 minut a potom dejte vychladnout.

3

Na náplň dejte do mísy všechny suroviny a nejlépe ručním šlehačem prošlehejte do hladké hmoty. Směs vlijte do formy s předpečeným základem a lehce uhlaďte. Formu ze spodní poloviny obalte aluminiovou fólií a dejte do trouby do pekáčku s vyšším dnem. Kolem vlijte vroucí vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky formy.

4

Pečte 15 minut, potom stáhněte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15–20 minut, nebo až bude cheesecake po okrajích pevnější, ale ve středu se bude jemně třást. Vypněte troubu a nechte v pootevřené 2 hodiny zvolna vychládat, pak cheesecake vyjměte a nechte vychladnout. Poté jej dejte do lednice a nechte přes noc vychladit.

5

Před podáváním potřete cheesecake lotuskovou pomazánkou. Smetanu ušlehejte s vanilkou do měkkých špiček a jemně vmíchejte zakysanou smetanu. Směs naneste na cheesecake a ozdobte zbylými sušenkami, rozdrcenými na malé kousky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Naučte se dokonalý cheesecake!
  • ARCHIV / nepridavat nove

Naučte se dokonalý cheesecake!

Co: Kurz vaření Kdy: 17. 6. 2010 od 16.00 Kde: Ola Kala, Korunní 113, Praha 3 Za kolik: 3500 Kč Info: www.olakala.cz   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit