0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lotuskový cheesecake
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 41
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6353 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 571 g
Tuky 425 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert, který chce připravit den předem, aby stačil vychladnout a usadit se. Je ale neodolatelný. Lotusky (nebo také spekulky) jsou doslova návykové sušenky a tady se objeví hned dvakrát: v základu i jako pomazánka. Slast!

Suroviny

sušenky 250 g
lotusky či spekulky
máslo 85 g
rozpuštěné + na vymazání
Na náplň
čerstvý, nejlépe philadelphia, o pokojové teplotě
o pokojové teplotě
krupicový cukr 300 g
škrob 3 PL
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1 citronu
NA DOKONČENÍ
Lotus pomazánka 3 PL
3 vrchovaté lžíce hotové pomazánky Lotus
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo 1 lžička vanilkové pasty

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem lehce vymažte a pečicím papírem vyložte rozevíratelnou dortovou formu o průměru 23 cm.

2

Na sušenkový základ dejte sušenky do mixéru (dvě si ponechte na ozdobu) a rozmixujte (můžete je též podrtit válečkem v uzavíratelném sáčku). Přesypte je do mísy, přilijte máslo a promíchejte. Směs přesypte do připravené formy a upěchujte ke dnu a trochu i ke stěnám. Pečte 10–15 minut a potom dejte vychladnout.

3

Na náplň dejte do mísy všechny suroviny a nejlépe ručním šlehačem prošlehejte do hladké hmoty. Směs vlijte do formy s předpečeným základem a lehce uhlaďte. Formu ze spodní poloviny obalte aluminiovou fólií a dejte do trouby do pekáčku s vyšším dnem. Kolem vlijte vroucí vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky formy.

4

Pečte 15 minut, potom stáhněte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15–20 minut, nebo až bude cheesecake po okrajích pevnější, ale ve středu se bude jemně třást. Vypněte troubu a nechte v pootevřené 2 hodiny zvolna vychládat, pak cheesecake vyjměte a nechte vychladnout. Poté jej dejte do lednice a nechte přes noc vychladit.

5

Před podáváním potřete cheesecake lotuskovou pomazánkou. Smetanu ušlehejte s vanilkou do měkkých špiček a jemně vmíchejte zakysanou smetanu. Směs naneste na cheesecake a ozdobte zbylými sušenkami, rozdrcenými na malé kousky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...