Dezert, který chce připravit den předem, aby stačil vychladnout a usadit se. Lotuskový cheesecake je ale neodolatelný. Lotusky (nebo také spekulky) jsou doslova návykové sušenky a tady se objeví hned dvakrát: v základu i jako pomazánka. Slast!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem lehce vymažte a pečicím papírem vyložte rozevíratelnou dortovou formu o průměru 23 cm.
Na sušenkový základ dejte sušenky do mixéru (dvě si ponechte na ozdobu) a rozmixujte (můžete je též podrtit válečkem v uzavíratelném sáčku). Přesypte je do mísy, přilijte máslo a promíchejte. Směs přesypte do připravené formy a upěchujte ke dnu a trochu i ke stěnám. Pečte 10–15 minut a potom dejte vychladnout.
Na náplň dejte do mísy všechny suroviny a nejlépe ručním šlehačem prošlehejte do hladké hmoty. Směs vlijte do formy s předpečeným základem a lehce uhlaďte. Formu ze spodní poloviny obalte aluminiovou fólií a dejte do trouby do pekáčku s vyšším dnem. Kolem vlijte vroucí vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky formy.
Pečte 15 minut, potom stáhněte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15–20 minut, nebo až bude cheesecake po okrajích pevnější, ale ve středu se bude jemně třást. Vypněte troubu a nechte v pootevřené 2 hodiny zvolna vychládat, pak cheesecake vyjměte a nechte vychladnout. Poté jej dejte do lednice a nechte přes noc vychladit.
Před podáváním potřete cheesecake lotuskovou pomazánkou. Smetanu ušlehejte s vanilkou do měkkých špiček a jemně vmíchejte zakysanou smetanu. Směs naneste na cheesecake a ozdobte zbylými sušenkami, rozdrcenými na malé kousky.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media