Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lotuskový cheesecake

Dezert, který chce připravit den předem, aby stačil vychladnout a usadit se. Je ale neodolatelný. Lotusky (nebo také spekulky) jsou doslova návykové sušenky a tady se objeví hned dvakrát: v základu i jako pomazánka. Slast!

Vydání: 2021/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chladnutí
PT2H
Pečení 2:00
Dort

Ingredience

    NA SUŠENKOVÝ ZÁKLAD

    • 250 g sušenek zvaných lotusky či spekulky
    • 85 g másla, rozpuštěného + na vymazání

    NA NÁPLŇ

    • 840 g čerstvého smetanového sýra, nejlépe philadelphia, o pokojové teplotě
    • 150 ml zakysané smetany, o pokojové teplotě
    • 300 g krupicového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu
    • 3 vejce
    • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
    • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu

    NA DOKONČENÍ

    • 3 vrchovaté lžíce hotové pomazánky Lotus
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty
    • 50 ml zakysané smetany

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Máslem lehce vymažte a pečicím papírem vyložte rozevíratelnou dortovou formu o průměru 23 cm.

2 Na sušenkový základ dejte sušenky do mixéru (dvě si ponechte na ozdobu) a rozmixujte (můžete je též podrtit válečkem v uzavíratelném sáčku). Přesypte je do mísy, přilijte máslo a promíchejte. Směs přesypte do připravené formy a upěchujte ke dnu a trochu i ke stěnám. Pečte 10–15 minut a potom dejte vychladnout.

3 Na náplň dejte do mísy všechny suroviny a nejlépe ručním šlehačem prošlehejte do hladké hmoty. Směs vlijte do formy s předpečeným základem a lehce uhlaďte. Formu ze spodní poloviny obalte aluminiovou fólií a dejte do trouby do pekáčku s vyšším dnem. Kolem vlijte vroucí vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny výšky formy.

4 Pečte 15 minut, potom stáhněte teplotu na 140 °C a pečte 1 hodinu a 15–20 minut, nebo až bude cheesecake po okrajích pevnější, ale ve středu se bude jemně třást. Vypněte troubu a nechte v pootevřené 2 hodiny zvolna vychládat, pak cheesecake vyjměte a nechte vychladnout. Poté jej dejte do lednice a nechte přes noc vychladit.

5 Před podáváním potřete cheesecake lotuskovou pomazánkou. Smetanu ušlehejte s vanilkou do měkkých špiček a jemně vmíchejte zakysanou smetanu. Směs naneste na cheesecake a ozdobte zbylými sušenkami, rozdrcenými na malé kousky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medovník

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

Pruhované skleničky s čokoládou a mátou

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Vánoční semifreddo

Přidat komentář