0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

4.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4745 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 484 g
Tuky 263 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Melancholické počasí podzimu a zimy přímo volá po dezertu, který pohladí po duši. Hedvábně krémový cheesecake z Lučiny s karamelovými jablky a křupavou drobenkou je přesně tou pravou volbou! Rozmazlete se...

Suroviny

krémový sýr 600 g
Lučina
zakysaná smetana 180 g
tučná (20%)
krupicový cukr 150 g
škrob 2 ČL
kukuřičný
vejce 3 ks
Na karamelová jablka
jablko 2 ks
kyselejší, např.Granny Smith, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kostičky
citronová štáva
vymačkaná z 1/2 citronu
máslo 25 g
krupicový cukr 50 g
skořice 1 svitek
kardamom 2 tobolka
nemusí být
hřebíček 1 ks
Na korpus
sušenky 150 g
celozrnné s ovesnými vločkami, rozmixované nebo nadrcené najemno
máslo 50 g
rozpuštěné
Na drobenku
máslo 30 g
vychlazené
mouka pšeničná polohrubá 25 g
ovesné vločky 25 g
krupicový cukr 25 g
Na dokončení
karamelová omáčka

Postup

1

Jablka zakapejte citronovou šťávou. V pánvi na střední stupeň rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka i s citronovou šťávou a přidejte koření. Přiklopte a pár minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte koření.2

2

Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.

3

Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu (viz Něco navíc). Lučinu prošlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Poté vmíchejte škrob a jedno po druhém i vejce (obr. 3a). Na předpečený korpus navrstvěte jablka. Kolem dokola nechte minimálně 1-2 cm volný okraj. Na jablka nalijte připravenou náplň (obr. 3b) a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Po hodině dort vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (nebo přes noc).

příprava náplně do cheescaku

4

Zatímco se dort chladí, připravte drobenku. Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, mouky, ovesných vloček a cukru vypracujte drobenku. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

5

Povrch dortu před podáváním ozdobte drobenkou a karamelem.

NĚCO NAVÍC
Cheesecake můžete péct i ve vodní lázni. Formu důkladně obalte alobalem, posaďte do pekáčku s vyšším okrajem a ten naplňte vroucí vodou do poloviny výšky dortové formy.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...

Obchod Apetit