Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4745 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 484 g
Tuky 263 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Melancholické počasí podzimu a zimy přímo volá po dezertu, který pohladí po duši. Hedvábně krémový cheesecake z Lučiny s karamelovými jablky a křupavou drobenkou je přesně tou pravou volbou! Rozmazlete se...

Suroviny

krémový sýr 600 g
Lučina
zakysaná smetana 180 g
tučná (20%)
krupicový cukr 150 g
škrob 2 ČL
kukuřičný
vejce 3 ks
Na karamelová jablka
jablka 2 ks
kyselejší, např.Granny Smith, oloupaná, zbavená jádřinců, nakrájená na kostičky
citronová štáva
vymačkaná z 1/2 citronu
máslo 25 g
krupicový cukr 50 g
skořice 1 svitek
kardamom 2 tobolka
nemusí být
hřebíček 1 ks
Na korpus
sušenky 150 g
celozrnné s ovesnými vločkami, rozmixované nebo nadrcené najemno
máslo 50 g
rozpuštěné
Na drobenku
máslo 30 g
vychlazené
mouka pšeničná polohrubá 25 g
ovesné vločky 25 g
krupicový cukr 25 g
Na dokončení
karamelová omáčka

1 Jablka zakapejte citronovou šťávou. V pánvi na střední stupeň rozpusťte máslo, přidejte cukr a za stálého míchání nechte mírně zhnědnout. Přisypte jablka i s citronovou šťávou a přidejte koření. Přiklopte a pár minut poduste, aby jablka změkla, ale neztratila tvar. Odstavte a nechte úplně vystydnout. Odstraňte koření.

2 Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.

3 Teplotu v troubě snižte na 120°C. Na dno trouby položte pekáček a vlijte do něj vroucí vodu (viz Něco navíc). Lučinu prošlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Poté vmíchejte škrob a jedno po druhém i vejce (obr. 3a). Na předpečený korpus navrstvěte jablka. Kolem dokola nechte minimálně 1-2 cm volný okraj. Na jablka nalijte připravenou náplň (obr. 3b) a vložte do trouby. Pečte asi 60 minut nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě. Po hodině dort vyjměte, nechte vychladnout na mřížce a poté dejte minimálně na 4 hodiny do lednice (nebo přes noc).

4 Zatímco se dort chladí, připravte drobenku. Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, mouky, ovesných vloček a cukru vypracujte drobenku. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout.

5 Povrch dortu před podáváním ozdobte drobenkou a karamelem.

NĚCO NAVÍC
Cheesecake můžete péct i ve vodní lázni. Formu důkladně obalte alobalem, posaďte do pekáčku s vyšším okrajem a ten naplňte vroucí vodou do poloviny výšky dortové formy.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit