Domácí kuřecí paštika

pastika
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí kuřecí paštika

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4318 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 10 g
Tuky 406 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Tuhle paštiku jsem začala vařit podle skvělého receptu mojí maminky. Vypadá velmi jednoduše, ale zdání klame. Její dokonalost závisí na drobných nuancích, které paštiku buď pozvednou do nebes, nebo ji srazí. Dbejte na to, aby byl postup při přípravě přesný, pečlivost se tady vyplatí,“ vzkazuje autorka receptu Natalia.

Suroviny

játra kuřecí 400 g
očištěná
smetana ke šlehání 200 ml
rostlinný olej 200 ml
podle vlastního výběru, Natalia používá řepkový
žloutek 4 ks
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý, dle chuti

1 Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte asi 1 minutu do konzistence hutné hmoty.

2 Připravenou hmotu nalévejte do vyvařených sklenic, asi 1cm od horního okraje. Pokud se vám při mixování objevily vzduchové bublinky, je třeba je odstranit: když se objeví na hladině paštiky, poklepávejte sklenicí tak dlouho, dokud nezmizí, stejně jako další, které mohou postupně vyplavat na povrch. Potom sklenice uzavřete suchým vyvařeným uzávěrem.

3 Sklenice vložte do hrnce, zalijte je studenou vodou těsně pod víčko, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 2 hodiny (v žádném případě ne méně!). Ihned po uvaření sklenice vyjmě a nechte zhruba 10 minut obrácené na pracovní ploše. Potom obraťte víčky vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte výhradně v lednici a urychleně spotřebujte (viz Něco navíc).

4 Paštiku podávejte nejlépe na dobrém domácím chlebu, ideálně s cibulovým čatní, což je dokonalá kombinace! 

NĚCO NAVÍC
Zavařování paštik a jejich trvanlivost jsme konzultovali s odborníky na slovo vzatými - Ing. Pavlem Novým, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfem Ševčíkem, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT. Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100°C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici a která není vhodná k dlouhodobému skladování. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.

INŽENÝR NOVÝ K TOMU ŘÍKÁ: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“

DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTÝKÁ: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit