Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paštika s cibulovou marmeládou

Paštika s cibulovou marmeládou

3.9/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné pastika

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2857 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 98 g
Tuky 161 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mezi pikantními chuťovkami je tahle úplná bomba

Suroviny

Marmeláda
olivový olej 2 PL
červená, na tenká kolečka
vinný ocet bílý 3 ČL
červený druh
cukr 2 PL
tmavý přírodní
tymián
Na paštiku
houby 30 g
sušené
olivový olej 1 PL
jemně nasekaná, nebo pancetta
jarní cibulka 2 ks
jemně nasekaná
česnek 1 stroužek
rozdrcený
tymián ½ ČL
sušený rozemnutý
nakrájená
brandy 75 ml
tymián
větvičku nebo pár lístků
sůl
pepř

Postup

1

Na marmeládu v kastrole rozpusťte 50 g másla se 2 lžícemi olivového oleje, přisypte 6 červených cibulí pokrájených na tenká kolečka a čtyřicet minut poduste. Přidejte 3 lžičky červeného vinného octa, 2 lžíce tmavého přírodního cukru, tymián a vařte ještě třicet až čtyřicet minut, až směs zkaramelizuje a tekutina se odpaří. Osolte, opepřete a nechte vychladnout.

2

Teď připravte paštiku: Namočte 30 g sušených hub asi na půl hodiny do teplé vody nebo mléka. V pánvi na 1 lžíci olivového oleje osmahněte 50 g jemně sekané anglické slaniny nebo pancetty, 2 jemně sekané cibulky, 1 rozdrcený stroužek česneku a trochu rozemnutého sušeného tymiánu. Po čtyřech minutách směs vyjměte děrovanou naběračkou a dejte stranou, na teplé místo. V pánvi teď po částech osmahněte 800 g nakrájených kuřecích jater; případně přilijte olej. Játra postupně odkládejte k cibulce. Na závěr vlijte do pánve 75 ml brandy, odškrábněte přípečky a šťávu přilijte k játrům, osolte a opepřete. Osušené a nahrubo pokrájené houby osmahněte v téže pánvi na 2 lžících másla a pak vše spolu s játry po částech rozmixujte. Chcete-li opravdu jemnou paštiku, ještě ji protřete sítem. Pak ji rozdělte do formiček a zalijte rozpuštěným máslem. Navrch dejte větvičku nebo pár lístků tymiánu a nechte v chladu ztuhnout. Paštiku podávejte na topinkách a doplňte cibulovou marmeládou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

04.09.2007 16:32
Recept se nachází v č.1/06, str.42
23.04.2006 22:30
Netušila jsem, že se dá v domácích podmínkách vytvořit tak lahodná paštika. Po jejím ochutnání mě už kupované jen tak neuspokojí. Především pro jejich příliš vysoký podíl soli na úkor chuti masa a ostatního koření. Výborný recept a s cibulovou marmeládou ještě pikantnější.