Paštiku je dobré připravit den předem. Vydrží ostatně v ledničce několik dní. Je skvělá třeba k snídani, ale nejlépe chutná s krekry či s různě tvarovanými tousty.
Suroviny
máslo
30
g
olivový olej
3
PL
cibule
1
ks
nakrájená na jemno
česnek
3
stroužky
drcený
tymián
1
PL
játra kuřecí
1
kg
očištěná
brandy
80
ml
máslo
250
g
změklý
smetana na vaření
85
ml
pepř
čerstvě mletý
pepř růžový
2
ČL
celé kuličky
pepř barevný
2
ČL
celé kuličky
pepř mletý
2
ČL
celé kuličky
Postup
1
Máslo a olej rozpusťte ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a tymián a smažte 2 minuty doměkka.
2
Přidejte játra a smažte další minutu. Vlijte do pánve brandy a vařte, až se všechna tekutina odpaří.
3
Játrovou směs rozmixujte s máslem a smetanou dohladka. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti a směs propasírujte přes jemné sítko.
4
Směs přendejte do lehce vymazané formy na srnčí hřbet (11 × 30 cm). Přikryjte a nechte chladit 2 hodiny v lednici.
5
Pepřové kuličky lehce podrťte v hmoždíři. Před podáváním vyklopte paštiku z formy a posypte barevným pepřem.