
Nudle soba s uzeným lososem
Soba jsou tenké japonské pohankové nudle. Existuje jich mnoho druhů. Liší se podílem pohankové mouky (existují i čistě pohankové, ale běžně mají i určitý podíl pšeničné mouky), popřípadě ochucením či obarvením.
Ingredience
- 2 svazečky nudlí soba
- sůl
- 120–150g uzeného lososa
- 8 ředkviček, na tenká kolečka
- červenořepné klíčky (výhonky) podle chuti (my jsme je koupili v obchodě Sklizeno v pražské Dejvické ulici)
- nastříhaná řeřicha podle chuti
- černá sezamová semínka na posypání
- 4 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/4 lžičky sezamového oleje
- 1/4 lžičky wasabi
- 1 lžička hnědého cukru
- 1/2 lžíce vylisované šťávy z oloupaného
- čerstvého zázvoru (lze použít lis na česnek)
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Prošlehejte suroviny na zálivku, odložte ji.
2 Nudle uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly mírně pevné na skus. Sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou, nechte okapat. Nudle rozdělte na dva talíře nebo do misek, pokryjte lososem, ředkvičkami a pokropte zálivkou. Posypte propláchnutými klíčky, řeřichou a černým sezamem.
NĚCO NAVÍC
Tučné (mořské) ryby jsou vyzdvihovány pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin, příznivě působících na srdce, krevní oběh a tlak, mozek i klouby. Ale nemusí to být vždycky jen losos (obvykle pocházející z farmových chovů). Třeba takové konzervované sardinky mají vynikající poměr cena/výkon, a protože jsou jedlé včetně kostí, dodávají i spoustu vápníku.
Přidat komentář