Dejte kroupám šanci, jsou skvělé! Vyzkoušejte třeba tento svěží jarní salát. Je báječný s pečivem i bez.
Suroviny
Postup
Na silném ohni přiveďte v rendlíku k varu vývar s kroupami a česnekem, osolte a opepřete. Pak přiklopte dobře těsnící pokličkou, zmírněte oheň a vařte 40 minut. Odstavte, nechte 5–10 minut stát přiklopené, nebo tak dlouho, až je zrní dostatečně měkké. Propláchněte studenou vodou, sceďte a nechte vykapat.
Kroupy promíchejte s chřestem, mandlemi, petrželkou, citronovou šťávou, medem a olejem.
Podávejte s rozpůlenými vejci a avokádem, posypané řeřichou, podle chuti osolené kala namakem či mořskou solí.
NĚCO NAVÍC
Mandle jsou bohaté na živiny všeho druhu. Kromě značného množství vitaminu E, vitaminů skupiny B, manganu, hořčíku, železa, zinku a draslíku jsou plné vlákniny i mono- a vícenenasycených mastných kyselin a také fytosterolů, spojovaných se snižováním cholesterolu. Nejste-li na ně alergičtí, tradovaná hrstička mandlí denně vám jen prospěje.