Salát s kroupami a vejcem

Salát s kroupami a vejcem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 955 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 47 g
Tuky 60 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dejte kroupám šanci, jsou skvělé! Vyzkoušejte třeba tento svěží jarní salát. Je báječný s pečivem i bez.

Suroviny

vývar zeleninový 350 ml
lze nahradit drůbežím
ječné kroupy 150 g
propláchnuté
česnek 1 stroužek
rozmáčknutý
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
chřest zelený 200 g
bez dřevnatých konců, podélně natenko, spařený horkou vodou
2 hrst
madle neloupané, nahrubo
petrželka 1 svazek
malý, nadrobno
citronová štáva 4 PL
+ další na avokádo
med 1 PL
tekutý
olivový olej 1 PL
panenský, lze nahradit řepkovým / ořechovým
vejce 2 ks
nahniličko s mírně tekutým žloutkem, 7-8 minut ve vroucí vodě, oloupaná, rozpůlená
avokádo 1 ks
vypeckované, oloupané, na plátky, pokropené citronovou šťávou
řeřicha 1
nastříhaná
kala namak (himalájská černá sůl), lze nahradit vločkovou mořskou solí

1 Na silném ohni přiveďte v rendlíku k varu vývar s kroupami a česnekem, osolte a opepřete. Pak přiklopte dobře těsnící pokličkou, zmírněte oheň a vařte 40 minut. Odstavte, nechte 5–10 minut stát přiklopené, nebo tak dlouho, až je zrní dostatečně měkké. Propláchněte studenou vodou, sceďte a nechte vykapat.

2 Kroupy promíchejte s chřestem, mandlemi, petrželkou, citronovou šťávou, medem a olejem.

3 Podávejte s rozpůlenými vejci a avokádem, posypané řeřichou, podle chuti osolené kala namakem či mořskou solí. 

NĚCO NAVÍC

Mandle jsou bohaté na živiny všeho druhu. Kromě značného množství vitaminu E, vitaminů skupiny B, manganu, hořčíku, železa, zinku a draslíku jsou plné vlákniny i mono- a vícenenasycených mastných kyselin a také fytosterolů, spojovaných se snižováním cholesterolu. Nejste-li na ně alergičtí, tradovaná hrstička mandlí denně vám jen prospěje. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit