Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nudle soba s uzeným lososem

Nudle soba s uzeným lososem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 532 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 56 g
Tuky 12 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Soba jsou tenké japonské pohankové nudle. Existuje jich mnoho druhů. Liší se podílem pohankové mouky (existují i čistě pohankové, ale běžně mají i určitý podíl pšeničné mouky), popřípadě ochucením či obarvením. 

Suroviny

nudle soba 2 svazek
sůl
ředkvičky 8 ks
na tenká kolečka
červenořepné klíčky (výhonky), dle chuti, my koupili ve Sklizeno v Dejvické ulici v Praze
řeřicha
nastříhaná, podle chuti
sezamová semínka
černá, na posypání
Na zálivku
rýžový ocet 4 PL
sójová omáčka 1 PL
sezamový olej ¼ ČL
wasabi ¼ ČL
hnědý cukr 1 ČL
½ PL
šťáva ze zázvoru vylisovaná (lze použít lis na česnek), z čerstvého oloupaného

Postup

1

Prošlehejte suroviny na zálivku, odložte ji.

2

Nudle uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly mírně pevné na skus. Sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou, nechte okapat. Nudle rozdělte na dva talíře nebo do misek, pokryjte lososem, ředkvičkami a pokropte zálivkou. Posypte propláchnutými klíčky, řeřichou a černým sezamem.

NĚCO NAVÍC

Tučné (mořské) ryby jsou vyzdvihovány pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin, příznivě působících na srdce, krevní oběh a tlak, mozek i klouby. Ale nemusí to být vždycky jen losos (obvykle pocházející z farmových chovů). Třeba takové konzervované sardinky mají vynikající poměr cena/výkon, a protože jsou jedlé včetně kostí, dodávají i spoustu vápníku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3