Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem
Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

4.4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2855 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 278 g
Tuky 145 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli je vám to milejší, můžete polévku před podáváním opatrně rozmixovat a podávat jako krémovou s listy salátu a posypkou navrchu. 

Související recepty

Suroviny

nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 1 snítka
nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
vývar 1,5 l
česnek sušený ¼ ČL
nové koření 2 kuličky
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
tymián ½ ČL
petrželka 1 snítka
little gem salát 2 ks
Na posypku
mandle plátky 2 PL
nadrobno
nebo tekutý med
česnek 3 stroužky
na tenké plátky
olivový olej 60 ml
sůl
pepř
čerstvě drcený

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny na posypku promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Za občasného obracení pečte 10–15 minut dozlatova.

2

V hrnci na másle či oleji opékejte 5 minut zeleninu a vločky, aby byly vločky dozlatova. Zalijte vývarem, okořeňte a vložte snítku petrželky. Asi 10 minut vařte. Pak vyjměte petrželku a nové koření. Podávejte se salátovými listy a posypkou.

NĚCO NAVÍC

Polévku a posypku (každé zvlášť) si můžete zamrazit na později. Salátové listy můžete nahradit třeba mladým špenátem nebo polníčkem. Ječné kroupy jsou celozrnné obiloviny a díky tomu je v nich spousta vlákniny. Podobně jako ovesné vločky obsahují beta-glukany (rozpustnou vlákninu), užitečné pro snižování cholesterolu a pomalé uvolňování energie. Speciálně označené ovesné vločky mají oproti ječmeni tu výhodu, že je mohou jíst i celiaci (po poradě s lékařem). Oves i ječmen obsahují vitaminy skupiny B, důležité pro zdraví nervové soustavy a zvládání stresu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3