0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2855 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 278 g
Tuky 145 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli je vám to milejší, můžete polévku před podáváním opatrně rozmixovat a podávat jako krémovou s listy salátu a posypkou navrchu. 

Suroviny

máslo 3 PL
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 1 snítka
nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
vývar 1,5 l
cibule sušená ¼ ČL
česnek sušený ¼ ČL
nové koření 2 kuličky
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
tymián ½ ČL
petrželka 1 snítka
little gem salát 2 ks
Na posypku
mandle plátky 2 PL
vlašské ořechy 2 PL
nadrobno
javorový sirup 1 PL
nebo tekutý med
česnek 3 stroužky
na tenké plátky
olivový olej 60 ml
sůl
pepř
čerstvě drcený

1 Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny na posypku promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Za občasného obracení pečte 10–15 minut dozlatova.

2 V hrnci na másle či oleji opékejte 5 minut zeleninu a vločky, aby byly vločky dozlatova. Zalijte vývarem, okořeňte a vložte snítku petrželky. Asi 10 minut vařte. Pak vyjměte petrželku a nové koření. Podávejte se salátovými listy a posypkou.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku a posypku (každé zvlášť) si můžete zamrazit na později. Salátové listy můžete nahradit třeba mladým špenátem nebo polníčkem. 
  • Ječné kroupy jsou celozrnné obiloviny a díky tomu je v nich spousta vlákniny. Podobně jako ovesné vločky obsahují beta-glukany (rozpustnou vlákninu), užitečné pro snižování cholesterolu a pomalé uvolňování energie. Speciálně označené ovesné vločky mají oproti ječmeni tu výhodu, že je mohou jíst i celiaci (po poradě s lékařem). Oves i ječmen obsahují vitaminy skupiny B, důležité pro zdraví nervové soustavy a zvládání stresu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč