Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

Ovesná polévka s křupavou posypkou a salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2824 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 276 g
Tuky 145 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jestli je vám to milejší, můžete polévku před podáváním opatrně rozmixovat a podávat jako krémovou s listy salátu a posypkou navrchu. 

Suroviny

máslo 3 PL
lze nahradit olivovým olejem
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
řapíkatý celer 1 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
nadrobno
ovesné vločky 150 g
ne instantních
vývar zeleninový 1.5 l
horký, lze nahradit drůbežím
cibulový prášek 0.25 ČL
koupíte např. na www.toppotraviny.cz
česnek sušený 0.25 ČL
koupíte např. na www.asiafood.cz
nové koření 2 kulička
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
tymián 0.5 ČL
sušený / 2 snítky čerstvého
petržel 1 snítka
+ nasekaná čerstvá s pažitkou podle chuti
2 ks
salát little gem natrhané listy
Na posypku
ovesné vločky 100 g
mandle plátky 2 PL
vlašské ořechy 2 PL
nadrobno
javorový sirup 1 PL
lze nahradit tekutým medem
česnek 2 stroužek
na tenké plátky
olivový olej 60 ml
sůl
pepř
čerstvě drcený

1 Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny na posypku promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Za občasného obracení pečte 10–15 minut dozlatova.

2 V hrnci na másle či oleji opékejte 5 minut zeleninu a vločky, aby byly vločky dozlatova. Zalijte vývarem, okořeňte a vložte snítku petrželky. Asi 10 minut vařte. Pak vyjměte petrželku a nové koření. Podávejte se salátovými listy a posypkou.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku a posypku (každé zvlášť) si můžete zamrazit na později. Salátové listy můžete nahradit třeba mladým špenátem nebo polníčkem. 
  • Ječné kroupy jsou celozrnné obiloviny a díky tomu je v nich spousta vlákniny. Podobně jako ovesné vločky obsahují beta-glukany (rozpustnou vlákninu), užitečné pro snižování cholesterolu a pomalé uvolňování energie. Speciálně označené ovesné vločky mají oproti ječmeni tu výhodu, že je mohou jíst i celiaci (po poradě s lékařem). Oves i ječmen obsahují vitaminy skupiny B, důležité pro zdraví nervové soustavy a zvládání stresu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3

Obchod Apetit