Jestli je vám to milejší, můžete polévku před podáváním opatrně rozmixovat a podávat jako krémovou s listy salátu a posypkou navrchu.
Suroviny
máslo
3
PL
cibule
1
ks
nadrobno
mrkev
1
ks
na kostičky
řapíkatý celer
1
snítka
nadrobno
česnek
1
stroužek
nadrobno
ovesné vločky
150
g
vývar
1,5
l
cibule sušená
¼
ČL
česnek sušený
¼
ČL
nové koření
2
kuličky
sůl
podle chuti
pepř
podle chuti
tymián
½
ČL
petrželka
1
snítka
little gem salát
2
ks
Na posypku
ovesné vločky
100
g
mandle plátky
2
PL
vlašské ořechy
2
PL
nadrobno
javorový sirup
1
PL
nebo tekutý med
česnek
3
stroužky
na tenké plátky
olivový olej
60
ml
sůl
pepř
čerstvě drcený
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny suroviny na posypku promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Za občasného obracení pečte 10–15 minut dozlatova.
2
V hrnci na másle či oleji opékejte 5 minut zeleninu a vločky, aby byly vločky dozlatova. Zalijte vývarem, okořeňte a vložte snítku petrželky. Asi 10 minut vařte. Pak vyjměte petrželku a nové koření. Podávejte se salátovými listy a posypkou.
NĚCO NAVÍC
Polévku a posypku (každé zvlášť) si můžete zamrazit na později. Salátové listy můžete nahradit třeba mladým špenátem nebo polníčkem. Ječné kroupy jsou celozrnné obiloviny a díky tomu je v nich spousta vlákniny. Podobně jako ovesné vločky obsahují beta-glukany (rozpustnou vlákninu), užitečné pro snižování cholesterolu a pomalé uvolňování energie. Speciálně označené ovesné vločky mají oproti ječmeni tu výhodu, že je mohou jíst i celiaci (po poradě s lékařem). Oves i ječmen obsahují vitaminy skupiny B, důležité pro zdraví nervové soustavy a zvládání stresu.