Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty z mořských ryb

Mořské ryby tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Obzvlášť tučné mořské ryby, mezi které patří třeba losos, tuňák nebo makrela, obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky jsou zdraví prospěšné a jejich bohatým a dobře vstřebatelným zdrojem je právě rybí tuk. Dalším benefitem mořských ryb je jejich obsah jódu, vitamínu D a dobrá stravitelnost rybího masa. Konzumovat ryby bychom měli minimálně jednou a ideálně dvakrát do týdne

...

 

Ryby se hodí skoro ke všem druhům úprav od studené kuchyně přes vaření, pečení, grilování a smažení po nakládání nebo uzení. Rybí maso je obvykle jemné, stačí ho jen lehce dochutit a dobře si rozumí se sezónními surovinami, nevyžaduje dlouhé tepelné úpravy.

  • Na jaře připravíte rybu s chřestem, na podzim s kořenovou zeleninou, přes zimu s kaší a v létě třeba jen se zahradním salátem nebo rýží.

Losos 

Losos má typické růžové maso. Za jeho barvu může karotenoid tzv. astaxanthin, který lososi získávají pojídáním mořských korýšů. Maso lososů z farem, kteří neloví na volném moři, pak má světlejší barvu. V přirozeném prostředí se lososi v průběhu roku stěhují z moře do řek, kde se třou, takže se vlastně jedná o rybu zároveň mořskou i sladkovodní. Lososi se buď loví na volném moři nebo se chovají se však i v pobřežních síťových ohradách. Na obalu kupovaného lososa pak najdete vždy popisek „uloveno v moři“ či „pochází z chovu“.

Tuňák 

Tuňák je velká ryba, která dorůstá až tří metrů. Má pevné libové maso, které se obvykle podává jako steak (medium). Svalovina je za syrova červená a trochu podobná hovězímu masu. Nejkvalitnější je tuňák obecný, obvykle podávaný jako steak nebo za syrova například v podobě sashimi nebo carpaccia. Tuňák je hojně dostupný konzervovaný, jde však obvykle o tuňáka žlutoploutvého.

Treska  

Treska má velmi chutné maso s nízkým obsah tuku. S treskou obecnou se nejčastější setkáte ve formě filé bez kůže a kostí, jde o základní surovinu k přípravě fish&chips. Treska aljašská se také zpracovává hlavně na surimi neboli krabí tyčinky.

Makrela 

Makrela je dravec a její maso má poměrně výraznou chuť. Je tučná a hodí se na grill nebo k uzení.  Její maso je velmi vydatné a z jedné makrely se tak nají i několik lidí.

Sleď

Sled také patří mezi tučné ryby. Na našich talířích se však vyskytuje spíš v podobě lahůdek a chuťovek: jako slaneček, herinek, pepřenka, matjes nebo zavináč. V oblíbném rybím salátu s majonézou či jogurtem pravděpodobně také narazíme vždy na sledě. Syrový sleď je na pultech spíš vzácností – pokud se tedy zrovna nenacházíte v Polsku nebo ve Skandinávii. Přesto sehnat sledě není nemožné ani u nás.


Celý popis