Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2492 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 443 g
Tuky 35 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jižních Čechách říkali škubánkům šterc a podávali je nasladko, ale i naslano – se škvarky nebo s opečeným ,tlustým‘ z uzeného masa. My jsme k nim přidali navíc smaženou cibuli a čerstvé jarní cibulky.

Související recepty

Suroviny

oloupané (varný typ C)
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
rostlinný olej
či sádlo na opékání
K podávání
nakrájené na půlkolečka
rostlinný olej
a/nebo sádlo na smažení či opékání
nemusí být
zelí kysané bílé 500 g
okapané
jarní cibulka 2 ks
nakrájené natenko, k podávání

Postup

1

Brambory překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.

2

Oheň stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem (rukojetí) vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ zhruba 20 minut propařovat. Občas odšťouchněte ode dna.

3

Mezitím osmažte na oleji či sádle dozlatova cibuli a případně i opečte škvarky k podávání. Zelí můžete, ale nemusíte prohřát na troše sádla a/nebo oleje.

4

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu. Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Směs můžete nepatrně přisolit. Pak rozehřejte v pánvi zvolený tuk a lžící odebírejte hmotu, sázejte ji na něj a krátce nebo podle chuti více dozlatova opékejte.

5

Opečené škubánky podávejte s kysaným zelím a smaženou cibulí, případně i škvarky. Podle chuti omastěte použitým tukem a ozdobte jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...