V jižních Čechách říkali škubánkům šterc a podávali je nasladko, ale i naslano – se škvarky nebo s opečeným ,tlustým‘ z uzeného masa. My jsme k nim přidali navíc smaženou cibuli a čerstvé jarní cibulky.
Suroviny
Postup
Brambory překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.
Oheň stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem (rukojetí) vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ zhruba 20 minut propařovat. Občas odšťouchněte ode dna.
Mezitím osmažte na oleji či sádle dozlatova cibuli a případně i opečte škvarky k podávání. Zelí můžete, ale nemusíte prohřát na troše sádla a/nebo oleje.
Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu. Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Směs můžete nepatrně přisolit. Pak rozehřejte v pánvi zvolený tuk a lžící odebírejte hmotu, sázejte ji na něj a krátce nebo podle chuti více dozlatova opékejte.
Opečené škubánky podávejte s kysaným zelím a smaženou cibulí, případně i škvarky. Podle chuti omastěte použitým tukem a ozdobte jarní cibulkou.