Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
Opékané škubánky naslano s kysaným zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opékané škubánky naslano s kysaným zelím

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2492 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 443 g
Tuky 35 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jižních Čechách říkali škubánkům šterc a podávali je nasladko, ale i naslano – se škvarky nebo s opečeným ,tlustým‘ z uzeného masa. My jsme k nim přidali navíc smaženou cibuli a čerstvé jarní cibulky.

Suroviny

oloupané (varný typ C)
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
rostlinný olej
či sádlo na opékání
K podávání
nakrájené na půlkolečka
rostlinný olej
a/nebo sádlo na smažení či opékání
nemusí být
zelí kysané bílé 500 g
okapané
jarní cibulka 2 ks
nakrájené natenko, k podávání

Postup

1

Brambory překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.

2

Oheň stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem (rukojetí) vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ zhruba 20 minut propařovat. Občas odšťouchněte ode dna.

3

Mezitím osmažte na oleji či sádle dozlatova cibuli a případně i opečte škvarky k podávání. Zelí můžete, ale nemusíte prohřát na troše sádla a/nebo oleje.

4

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu. Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Směs můžete nepatrně přisolit. Pak rozehřejte v pánvi zvolený tuk a lžící odebírejte hmotu, sázejte ji na něj a krátce nebo podle chuti více dozlatova opékejte.

5

Opečené škubánky podávejte s kysaným zelím a smaženou cibulí, případně i škvarky. Podle chuti omastěte použitým tukem a ozdobte jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč