Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škubánky s mákem a rumovými švestkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 34
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5289 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 570 g
Tuky 238 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté a geniální. Švestky plněné mandlí a vařené v rumu jsou třešničkou na dortu.

Suroviny

brambory 1 500 g
moučnaté, oloupané
sádlo 150 g
rozpuštěné
sůl
na posypání
mák mletý 100 g
na posypání
sušené švestky 100 g
bez pecky
rum 250 ml
třeba tuzemák
celé, loupané

Postup

1

Oloupané, nahrubo pokrájené brambory (malé nechte v celku) uvařte ve vodě do poloměkka; trvá to asi 10 minut. Slijte z nich část vody (tu uschovejte), aby hladina sahala jen do poloviny výšky brambor. Pak vařečkou brambory trochu pomačkejte a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až na dno. Zasypte je moukou a zalijte polovinou scezené horké vody. Hrnec přiklopte poklicí a nechte stát asi 20 minut, aby se mouka dobře propařila. Mezitím si připravte švestky – propláchněte je horkou vodou, místo pecky vložte mandli a 10 minut povařte v rumu.

2

Propařené brambory s moukou důkladně vymíchejte elektrickým hnětačem nebo ručně metlou na hladkou, tužší a nelepivou hmotu. Lžící namočenou v sádle z těsta vykrajujte škubánky (noky) a na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podávejte s rumovými švestkami.

DOKONALÉ ŠKUBÁNKY

Konzistence škubánků vždy závisí na druhu brambor, jejich měkkosti a množství použité vody. Ideální jsou moučné brambory (varný typ C), které mají hodně škrobu.
Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas – ještě než se dovaří, protože při spařování mouky dojdou. Máte-li těsto na škubánky moc řídké, znamená to, že je v nich příliš vody. Je proto potřeba je vařit jen tak tak potopené. Těsto má správnou konzistenci, když jdou škubánky vymíchat ztuha.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...