Prosté a geniální. Švestky plněné mandlí a vařené v rumu jsou třešničkou na dortu.
Suroviny
Postup
Oloupané, nahrubo pokrájené brambory (malé nechte v celku) uvařte ve vodě do poloměkka; trvá to asi 10 minut. Slijte z nich část vody (tu uschovejte), aby hladina sahala jen do poloviny výšky brambor. Pak vařečkou brambory trochu pomačkejte a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až na dno. Zasypte je moukou a zalijte polovinou scezené horké vody. Hrnec přiklopte poklicí a nechte stát asi 20 minut, aby se mouka dobře propařila. Mezitím si připravte švestky – propláchněte je horkou vodou, místo pecky vložte mandli a 10 minut povařte v rumu.
Propařené brambory s moukou důkladně vymíchejte elektrickým hnětačem nebo ručně metlou na hladkou, tužší a nelepivou hmotu. Lžící namočenou v sádle z těsta vykrajujte škubánky (noky) a na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podávejte s rumovými švestkami.
DOKONALÉ ŠKUBÁNKY
Konzistence škubánků vždy závisí na druhu brambor, jejich měkkosti a množství použité vody. Ideální jsou moučné brambory (varný typ C), které mají hodně škrobu.Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas – ještě než se dovaří, protože při spařování mouky dojdou. Máte-li těsto na škubánky moc řídké, znamená to, že je v nich příliš vody. Je proto potřeba je vařit jen tak tak potopené. Těsto má správnou konzistenci, když jdou škubánky vymíchat ztuha.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů )
- Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(11 receptů )
- Škubánky a šulánky jako od babičky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(10 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )