0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 27
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5289 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 570 g
Tuky 238 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté a geniální. Švestky plněné mandlí a vařené v rumu jsou třešničkou na dortu.

Suroviny

brambory 1500 g
moučnaté, oloupané
mouka pšeničná hladká 230 g
sádlo 150 g
rozpuštěné
sůl
moučkový cukr 50 g
na posypání
mák mletý 100 g
na posypání
sušené švestky 100 g
bez pecky
rum 250 ml
třeba tuzemák
mandle 80 g
celé, loupané

1 Oloupané, nahrubo pokrájené brambory (malé nechte v celku) uvařte ve vodě do poloměkka; trvá to asi 10 minut. Slijte z nich část vody (tu uschovejte), aby hladina sahala jen do poloviny výšky brambor. Pak vařečkou brambory trochu pomačkejte a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik děr až na dno. Zasypte je moukou a zalijte polovinou scezené horké vody. Hrnec přiklopte poklicí a nechte stát asi 20 minut, aby se mouka dobře propařila. Mezitím si připravte švestky – propláchněte je horkou vodou, místo pecky vložte mandli a 10 minut povařte v rumu.

2 Propařené brambory s moukou důkladně vymíchejte elektrickým hnětačem nebo ručně metlou na hladkou, tužší a nelepivou hmotu. Lžící namočenou v sádle z těsta vykrajujte škubánky (noky) a na talíři je posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Podávejte s rumovými švestkami.

DOKONALÉ ŠKUBÁNKY

  • Konzistence škubánků vždy závisí na druhu brambor, jejich měkkosti a množství použité vody. Ideální jsou moučné brambory (varný typ C), které mají hodně škrobu.
     
  • Pokud brambory převaříte, budou škubánky mazlavé. Brambory proto slijte včas – ještě než se dovaří, protože při spařování mouky dojdou. Máte-li těsto na škubánky moc řídké, znamená to, že je v nich příliš vody. Je proto potřeba je vařit jen tak tak potopené. Těsto má správnou konzistenci, když jdou škubánky vymíchat ztuha.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit