Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velká porce krásných vzpomínek na dětství...

Suroviny

brambory 1 kg
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci
máslo 250 g
lze nahradit sádlem
moučkový cukr 300 g
smíchaný s mákem
mák mletý 100 g
smíchaný s moučkovým cukrem
tvaroh tvrdý 200 g
na strouhání

1 Brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.

2 Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

3 Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

4 Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

5 Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

NĚCO NAVÍC

  • S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo makovou klasikou třeba solí, osmahnutou cibulkou a vykřupanou slaninou a podávat je naslano.
     
  • Když vám nějaká škubánková hmota zbude, můžete si ji druhý den opéct na sádle jako placky a ochutit také naslano. Lze z ní také vytvarovat šišky (podle potřeby s pomocí trochy mouky) a opéct je na tuku jako přílohu, výborné budou třeba k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit