Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Škubánky

Velká porce krásných vzpomínek na dětství...

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Vaření 0:45
Sladká jídla

Ingredience

    • 1 kg brambor (varný typ C)
    • sůl
    • 300 g hrubé mouky (ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci)
    • 250 g másla nebo sádla
    • 300 g moučkového cukru smíchaného se 100 g mletého máku
    • 200 g tvarohu na strouhání

Příprava jídla

1 Brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.

2 Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

3 Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

4 Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

5 Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

NĚCO NAVÍC
S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba solí a osmahnutou cibulkou...

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čočková polévka s párkem

Smetanová houbová omáčka

Přidat komentář