Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co jsou to škubánky a z jaké mouky se připravují? Od teď už nemusíte tápat, odpovědi najdete v našem vzpomínkovém receptu na dětství...

Suroviny

varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
máslo 250 g
nebo sádlo
mák mletý 100 g
na strouhání

Postup

1

Brambory oloupejte, pokrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar z brambor pak slijte do jiné nádoby a dejte stranou.

2

Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny zalijte vývarem z brambor a zasypte prosátou hrubou moukou. Opačným koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vodu. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

3

Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo.

4

Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

5

Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

NĚCO NAVÍC

S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo makovou klasikou třeba solí, osmahnutou cibulkou a vykřupanou slaninou a podávat je naslano.
Když vám nějaká škubánková hmota zbude, můžete si ji druhý den opéct na sádle jako placky a ochutit také naslano. Lze z ní také vytvarovat šišky (podle potřeby s pomocí trochy mouky) a opéct je na tuku jako přílohu, výborné budou třeba k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...