
Bramborové placky se sýrem
Nový pohled na stálici klasické české venkovské kuchyně.
Ingredience
- 750g větších moučnatých brambor (varný typ C), den předem uvařených ve slupce
- 1 vejce + 1 žloutek
- sůl
- 50–100 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 1–2 lžíce bramborového škrobu (solamylu)
- 100 g čedaru, oštiepku, scamorzy či ementálu, nastrouhaného
- 2 jarní cibulky či 2 hrsti petrželky
- olej nebo jiný tuk na opékání
- vločková mořská sůl
- zakysaná smetana
- jarní cibulky
- švestková povidla
K PODÁVÁNÍ (PODLE CHUTI)
Příprava jídla
1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte 50 g mouky, dětskou krupičku a 1 lžíci solamylu.
2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou další mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Nakonec ho zploštěte, posypte sýrem a cibulkou nebo petrželkou, zabalte je do něj a rychle prohněťte. Pokud nabudete dojmu, že je to nutné (těsto nedrží), přidejte i druhou lžíci solamylu.
3 Z těsta tvořte placičky a opékejte či smažte je na rozehřáté pánvi na tuku podle chuti a potřeby. Podávejte s doplňky podle své chuti.
NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože bramborové těsto se chová různě (souvisí to s odrůdami brambor, ale i s ročním obdobím a skladováním hlíz).
Přidat komentář