Bramborové placky se sýrem

Bramborové placky se sýrem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1850 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 205 g
Tuky 75 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nový pohled na stálici klasické české venkovské kuchyně.

Suroviny

brambory 750 g
moučnaté, nejlépe typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
mouka pšeničná hrubá 50 g
100 g
dětská krupička
škrob 1 PL
solamyl
čedar 100 g
lze použít scarmozu, ementál…, nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
lze nahradit 2 hrstmi čerstvé petrželky
olej
nebo jiný tuk na opékání
K podávání
sůl
mořská vločková, podle chuti
smetana
zakysaná, podle chuti
jarní cibulka
podle chuti
švestková povidla
podle chuti

1 Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte 50 g mouky, dětskou krupičku a 1 lžíci solamylu.

2 Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou další mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto. Nakonec ho zploštěte, posypte sýrem a cibulkou nebo petrželkou, zabalte je do něj a rychle prohněťte. Pokud nabudete dojmu, že je to nutné (těsto nedrží), přidejte i druhou lžíci solamylu.

3 Z těsta tvořte placičky a opékejte či smažte je na rozehřáté pánvi na tuku podle chuti a potřeby. Podávejte s doplňky podle své chuti.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože bramborové těsto se chová různě (souvisí to s odrůdami brambor, ale i s ročním obdobím a skladováním hlíz).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit