0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborové placky se sýrem

Bramborové placky se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborové placky se sýrem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2298 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 299 g
Tuky 76 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nový pohled na stálici klasické české venkovské kuchyně.

Suroviny

brambory 750 g
moučnaté, nejlépe typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
mouka pšeničná hrubá 75 g
podle potřeby i více
krupička dětská 100 g
škrob 1 PL
solamyl
čedar 100 g
lze použít scarmozu či ementál, nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
lze nahradit 2 hrstmi čerstvé petrželky
olej
nebo jiný tuk na opékání
K podávání
sůl vločková
podle chuti
jarní cibulka
podle chuti
švestková povidla
podle chuti

Postup

1

Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte 50 g mouky, dětskou krupičku a 1 lžíci solamylu.

2

Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou další mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto.

3

Nakonec ho zploštěte, posypte sýrem a cibulkou nebo petrželkou, zabalte je do něj a rychle prohněťte. Pokud nabudete dojmu, že je to nutné (těsto nedrží), přidejte i druhou lžíci solamylu.

4

Z těsta tvořte placičky a opékejte či smažte je na rozehřáté pánvi na tuku podle chuti a potřeby. Podávejte s doplňky podle své chuti.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože bramborové těsto se chová různě (souvisí to s odrůdami brambor, ale i s ročním obdobím a skladováním hlíz).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč