0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové placky se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2298 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 299 g
Tuky 76 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nový pohled na stálici klasické české venkovské kuchyně.

Suroviny

moučnaté, nejlépe typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
mouka pšeničná hrubá 75 g
podle potřeby i více
krupička dětská 100 g
škrob 1 PL
solamyl
čedar 100 g
lze použít scarmozu či ementál, nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
lze nahradit 2 hrstmi čerstvé petrželky
olej
nebo jiný tuk na opékání
K podávání
sůl vločková
podle chuti
jarní cibulka
podle chuti
švestková povidla
podle chuti

Postup

1

Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte je na struhadle nebo v robotu. V míse nebo přímo na pracovní ploše vytvořte ve středu nastrouhaných brambor důlek, dejte do něj rozklepnuté vejce a žloutek, sůl a přisypte 50 g mouky, dětskou krupičku a 1 lžíci solamylu.

2

Nejprve vařečkou a potom rukama zpracovávejte, až se hmota spojí. Podle potřeby podsypávejte trochou další mouky a rychle hněťte, aby vzniklo dokonale vláčné a tvárné těsto.

3

Nakonec ho zploštěte, posypte sýrem a cibulkou nebo petrželkou, zabalte je do něj a rychle prohněťte. Pokud nabudete dojmu, že je to nutné (těsto nedrží), přidejte i druhou lžíci solamylu.

4

Z těsta tvořte placičky a opékejte či smažte je na rozehřáté pánvi na tuku podle chuti a potřeby. Podávejte s doplňky podle své chuti.

NĚCO NAVÍC
Je možné, že budete potřebovat ještě jedno vejce nebo víc mouky, než uvádí recept, protože bramborové těsto se chová různě (souvisí to s odrůdami brambor, ale i s ročním obdobím a skladováním hlíz).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...