0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si s námi sladký návrat do dětství...

Suroviny

varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
(ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci)
máslo 250 g
lze nahradit sádlem
vhodný na strouhání
moučkový cukr 300 g
mák mletý 100 g

Postup

1

DEJTE VAŘIT BRAMBORY
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.

škubánky - příprava brambor

2

ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.

3

PAŘENÍ POVOLENO!
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklop­te a nechte "škubánkový základ" dvacet minut propařit.

škubánky - rozmačání brambor

4

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

5

ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

příprava škubánkůservírování škubánků

6

HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku.

7

Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

8

PO LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou…

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.10/04, str.62

Anonym

Prosím dejte si pozor na paření mouky. Už při čtení receptu mne zaujala doba páření - dvacet minut! Nedělejte to, protože předpokládám, že drtivá většina vaří v normálním nádobí a ne v nádobí se super nepřilnavým povrchem. Je totiž nepravděpodobné, že při snížení tekutiny na vaření o polovinu a pak ještě dvacet minut po dvacet minut zahřívat - pařit, tak si koledujete o problém v podobě připálených brambor. Doporučuji klasicky - vodu slít stejně jako v receptu jen s tím rozdílem, že opětovně přivedete k varu a odstavíte. Těch dvacet minut dodržte, mouka pak ztrácí svou syrovou pachutˇ. To zahřátí můžete klidně zopakovat, ale nikdy ne souvisle dvacet minut, protože pak o škubánky přijdete a to vás pak odradí na velmi dlouho od tak dobrého pokrmu, jakým škubánky určitě jsou! Přeji Všem dobrou chutˇ.

Lukáš Lanč

já mám nejradši škubánky druhý den, kdy se z nich vytvaruje placka, která se opeče na pánvi a osolí. mňam:)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...