0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Užijte si s námi sladký návrat do dětství...

Suroviny

brambory 1 kg
varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
(ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci)
máslo 250 g
lze nahradit sádlem
tvaroh tvrdý 200 g
vhodný na strouhání
moučkový cukr 300 g
mák mletý 100 g

Postup

1

DEJTE VAŘIT BRAMBORY
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.

škubánky - příprava brambor

2

ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.

3

PAŘENÍ POVOLENO!
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklop­te a nechte "škubánkový základ" dvacet minut propařit.

škubánky - rozmačání brambor

4

Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

5

ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

příprava škubánkůservírování škubánků

6

HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku.

7

Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

8

PO LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou…

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Prosím dejte si pozor na paření mouky. Už při čtení receptu mne zaujala doba páření - dvacet minut! Nedělejte to, protože předpokládám, že drtivá většina vaří v normálním nádobí a ne v nádobí se super nepřilnavým povrchem. Je totiž nepravděpodobné, že při snížení tekutiny na vaření o polovinu a pak ještě dvacet minut po dvacet minut zahřívat - pařit, tak si koledujete o problém v podobě připálených brambor. Doporučuji klasicky - vodu slít stejně jako v receptu jen s tím rozdílem, že opětovně přivedete k varu a odstavíte. Těch dvacet minut dodržte, mouka pak ztrácí svou syrovou pachutˇ. To zahřátí můžete klidně zopakovat, ale nikdy ne souvisle dvacet minut, protože pak o škubánky přijdete a to vás pak odradí na velmi dlouho od tak dobrého pokrmu, jakým škubánky určitě jsou! Přeji Všem dobrou chutˇ.

Lukáš Lanč

já mám nejradši škubánky druhý den, kdy se z nich vytvaruje placka, která se opeče na pánvi a osolí. mňam:)

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit