Užijte si s námi sladký návrat do dětství...
Suroviny
Postup
Oloupejte je, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte patnáct minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a nechte stranou. Správný typ brambor je tzv. céčko, písmeno C je vyznačeno na obalu.
ZASYPAT A PROPÍCHAT
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi otvory tak, abyste viděli vývar.
Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte "škubánkový základ" dvacet minut propařit.
Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc do hladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.
ROZTAVTE MÁSLO
Asi po deseti minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.
HLADCE VYKRAJUJTE
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku.
Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.
PO LIBOSTI DOCHUŤTE
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem. S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo naší klasikou třeba osmahnutou cibulkou…
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(42 receptů)
- Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(11 receptů)
- Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé večeře: Připravte si chutná a prostá jídla našich předků(19 receptů)
Komentáře
Anonym
30.08.2007 18:58
Apetit 10/04
Anonym
08.05.2008 11:49
Škubánky!
Lukáš Lanč
20.05.2009 10:31
opečánky