0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená vepřová kýta

Pečená vepřová kýta

2.9 / 5. Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12722 kcal
Bílkoviny 1050 g
Sacharidy 0 g
Tuky 943 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá večeře ze špajzky

Suroviny

vepřová kýta 5 kg
vepřové sádlo 0.7 l
sůl

Postup

1

Maso nasolte a nechte ho 24 hodin v chladu odležet.

2

Druhý den ho dejte do pekáčku, přidejte k němu polovinu sádla, podlijte ho asi 300ml horké vody a pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Jakmile se sádlo rozpustí, maso zakryjte vrchní polovinou pekáčku, teplotu v troubě snižte na 150°C a pomalu pečte asi 3 hodiny. Průběžně maso podlévejte horkou vodou a přidávejte zbylé sádlo. 

3

Hotové upečené maso naporcujte (velikost kousků je čistě na vás, lepší jsou ale větší). Maso zalijte trochou šťávy a výpekem, sklenice očistěte, dobře uzavřete a sterilujte cca 45 minut při 100°C.

NĚCO NAVÍC 
K pečení a následnému zavařování se hodí i krkovice nebo bůček. Doporučuji upéct od každého kousek a jednotlivé druhy masa do sklenic kombinovat. Maso se dá jíst za studena anebo ho vysypte ze sklenice na pekáč, přidejte cibuli, koření, česnek a v troubě 20 minut pečte. Nebo ho prostě jen ohřejte.

Komentáře

Mária Dusová

Mám k tomuto receptu dotaz - údajně se maso musí zavařovat nadvakrát kvůli nebezpečí vzniku botulotoxinu. To u tohoto receptu neplatí? Nebo co je na tom pravdy? Na netu jsem nenašla úplně relevantní oficiální zdroje. Díky!

Martina Kojzarová

Dobrý den,
máte pravdu, před časem jsme toto téma řešili s odborníky na slovo vzatými. Požádali jsme o vyjádření k tématu zavařování masných výrobků (v našem případě se jednalo o paštiku) Ing. Pavla Nového, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfa Ševčíka, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.

Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100 °C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.

INŽENÝR NOVÝ K TOMU DODAL: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se
uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“

DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTKL: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“

Opatrnosti v tomto směru opravdu není nazbyt a určitě bychom se doporučením odborníků řídili.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit